Цей щоденний продукт нищить одразу кишківник, серце і мозок

Німецькі вчені кажуть, що надмірне вживання солі різко зменшує рівень корисних бактерій в кишківнику, викликаючи стрибки артеріального тиску. А зменшивши споживання солі, можна знизити кількість інфарктів та інсультів, спричинених гіпертонію.

Це перше дослідження, яке показало, що бактерії в кишківнику можуть служити свого роду бар’єром між сіллю і здоров’ям серцево-судинної системи. Дослідники з Max Delbruck Center в Берліні вважають, що отримані результати повинні стати основою для розробки нових терапевтичних методів профілактики інфарктів.

Спочатку вчені хотіли дослідити вплив солоної дієти на імунну систему. З’ясувалося, що надлишок солі в раціоні знижує рівень лактобактерій, збільшуючи виробництво імунних клітин, пов’язаних з підвищеним артеріальним тиском. Коли кишечник лабораторних мишей заповнювали втраченими бактеріями, то їх тиск  нормалізувався, а підвищений ризик інфарктів знижувався до  середньостатистичного. Згодом було проведено пілотне дослідження за участю людей, що принесло ті самі результати.

Раніше вчені з Baker Heart & Diabetes Institute в австралійському Мельбурні продемонстрували, що насичена харчовими волокнами дієта посилює присутність бактерій, які виробляють ацетат. Це також пов’язано зі зниженням артеріального тиску і зміцненням здоров’я серця. Оскільки дослідження проводилося на мишах, його автори вже звернулися за дозволом провести рандомізовані клінічні дослідження за участю людей.
Джерело

Поділись


Новини партнерів