
Вважається, що тушковані продукти відрізняються користю в порівнянні з смаженими. Однак все не так просто. Як показали дослідження, саме під час тушкування в відкритому посуді в повітря потрапляють мікроскопічні частинки жиру. Якщо їх вдихнути, можна зіткнутися з реальними проблемами, кажуть співробітники Технічного університету Техасу і Університету Юти.
Вчені нагрівали масло на сковороді, а потім дивилися, що відбувалося при додаванні води. За словами експертів, цілком передбачувано поєднання води і розпеченого масла давало справжній вибух – безліч частинок жиру потрапляло в повітря. З цієї точки зору, особливо небезпечні курка і овочі (в них багато води).
Експерти висувають основні претензії до методів приготування, що практикуються в китайській кухні (воду додають в гарячу сковороду). Вони підкреслюють: мільйони людей помирають через забруднення середовища у власному будинку. Вчені сподіваються, що їх відкриття дозволить спроектувати системи вентиляції та фільтрації повітря нового покоління. Правда, наскільки далеко частки масла здатні розпорошуватися по кухні, ще належить дізнатися.