Пізня осінь — горобиновий час. Цю цілющу ягоду збирають до заморозків. Втім, яскраво-червоні плоди і всю зиму залишаються свіжими.
Люди давно відкрили для себе унікальний цілющий ефект від вживання червоної горобини. Незважаючи на те, що у свіжому вигляді ягоди кислі, гіркі і в’язкі, з них виходять неймовірно смачні і корисні джеми, вітамінні настоянки і цілющі чаї.
— Високий вміст вітамінів і терпкий ефект ягід горобини надають регенеративний і підбадьорливий ефект. Вони стимулюють циркуляцію крові і покращують колір обличчя, — каже Василь Дем’янюк, фітотерапевт. — У поєднанні з медом, ці ягоди виробляють омолоджувальний ефект, особливо в зимові місяці, коли так не вистачає вітамінів.
Ягоди горобини містять дуже багато вітаміну С — у 4 рази більше, ніж у лимоні. Аскорбінова кислота стимулює вироблення білих кров’яних клітин, а також діють як антиоксидант. Крім того, вітамін с необхідний для створення колагену, що зміцнює м’язи і допомагає “відремонтувати” кровоносні судини.
У народній медицині сік з ягід горобини використовується для зменшення запалення дихальних шляхів, полегшення симптомів астми та як антивірусний засіб для боротьби з ангіною і запаленням мигдаликів, осиплості голосу.
Клітковина, яка міститься в ягодах горобини, полегшує травлення і зменшує запори. Органічні сполуки в складі плодів горобини позбавляють від симптомів діареї.
Великий вміст антиоксидантів запобігає негативному впливу вільних радикалів, захищаючи клітини, запобігаючи утворення ракових клітин, знижуючи ймовірність передчасного старіння, посилюючи регенерацію клітин тощо.
А сорбінова кислота безпосередньо пов’язана з зменшенням впливу мікробів і бактерій на шкіру і організм. Тому ягоди горобини іноді використовуються в косметології як антибактеріальний і антимікробний засіб.
Ягоди горобини насичені йодом, тому їх застосовують при захворюванні щитовидної залози і гіпертонії.
Вітамінний чай з ягід горобини, особливо в поєднанні з шипшиною, – це тонізуючий і очищающий напій для печінки і нирок.
— Дайте кілька рецептів, будь ласка…
— Зі зрілих ягід горобини витиснути сік. Пити по 75- 100 грамів соку 3 рази на день, можна в нього додати мед і цукор. Запивати холодною водою. Чудовий послаблювальний засіб.
При закрепах дозрілі ягоди горобини пропустити через м’ясорубку, змішати навпіл із цукром, вживати по 1- 2 столові ложки за прийом, запиваючи водою.
Настій плодів горобини вживається як полівітамінний засіб при виснаженні та недокрів’ї: дві чайні ложки плодів залити двома склянками окропу, настояти годину, додати цукор на смак. Випити за 3-4 прийоми протягом дня.
При запаленнях жовчного міхура та для підвищення кислотності шлунка свіжий сік пити по 1 чайній ложці за 20-30 хвилин до їжі.
Щоб позбутися бородавок, регулярно змащуйте їх масою із сирих ягід.
При гіпертонії, особливо восени та взимку, слід пити свіжий сік ягід горобини по 1 столовій ложці 3 — 4 рази на день до їжі.
При недокрів’ї готують настій: заливають 2 чайні ложки плодів горобини 2 склянками окропу, настоюють 1 годину і проціджують. П’ють за 3-4 прийоми протягом дня.
При ревматизмі й поліартриті, при захворюваннях нирок і сечового міхура, для виведення каменів при сечокам’яній хворобі рекомендують сироп із стиглих ягід (на 1 кг плодів 600 г цукру).
При запаленні жовчного міхура п’ють горобиновий сік по 1 чайній ложці за 30 хвилин до їжі.