Названо 9 поєднань продуктів і ліків, які не можна вживати разом

Всі ми знаємо, що ліки потрібно приймати за правилами, які стосуються не тільки дозування і системи прийому, а й раціону харчування на час лікування.

Експерти склали 9 пар продуктів і ліків, які не рекомендується, а в деяких випадках і категорично не можна приймати разом.

Препарати від спазму бронхів

Препарати:  теофілін, альбутерол.

Обмежити:  напої і продукти з кофеїном.

Обидва препарати надають стимулюючу дію на нервову систему, тому, щоб уникнути підвищеної збудливості і нервозності, на період лікування необхідно скоротити вживання кофеїну. Особливо обережним слід бути з теофіліном, так як кофеїн сильно збільшує токсичність цих ліків. Також потрібно звести до мінімуму жирну їжу в раціоні, тому що вона підвищує біодоступність теофіліну, що може стати причиною передозування.

Препарати для зниження артеріального тиску

(Призначають для лікування і профілактики хвороб серця, нирок)

Препарати:  каптоприл, еналаприл, раміприл.

Обмежити:  продукти, багаті калієм.

Ліки з цієї групи збільшують кількість калію в крові, надлишок якого може спровокувати порушення серцевого ритму, задишку. Тому на час лікування потрібно обмежувати в раціоні банани, картоплю, сою, шпинат.

Препарат проти аритмії

(Призначають для лікування або профілактики серцевої недостатності)

Найменування:  дігоксин.

Обмежити:  лакриця.

Лакриця (солодка) містить гліциризинову кислоту, яка, вступаючи в контакт з дігоксином, може викликати порушення серцебиття і навіть серцевий напад. Міститься ця речовина в цукерках, тортах та інших кондитерських виробах. Також вона часто присутня в складі квасу і пива.

Харчова клітковина (наприклад, висівки) знижує ефективність цього препарату, тому вживати її потрібно за 2 години до або після їди. Погіршують дію дігоксину і такі трави, як сенна, звіробій.

Препарати для зниження «поганого» холестерину

(Призначають при ожирінні, цукровому діабеті, серцево-судинних захворюваннях)

Препарати : аторвастатин, флувастатин, ловастатин, симвастатин, розувастатин, правастатин.

Обмежити : грейпфрут.

Грейпфрут сильно збільшує всмоктуваність препаратів, що підвищує ймовірність передозування і появи побічних ефектів. Так, дія всього однієї таблетки, запитої грейпфрутовим соком, аналогічна ефекту від 20 таблеток, запитих звичайною водою. Аналогічною дією володіють такі цитрусові, як помело, лайм, севільський апельсин.

Препарат для розрідження крові

(Призначають для лікування і профілактики тромбів)

Найменування : варфарин.

Обмежити : зменшують в’язкість крові і багаті на вітамін К продукти.

Приймаючи цей препарат, потрібно значно скоротити споживання журавлини, часнику, імбиру і деяких спецій (кайенского перцю, кориці, куркуми). Ці продукти розріджують кров і, посилюючи дію варфарину, можуть спровокувати кровотечу.

Зменшує ефект препарату вітамін К, присутній у великих кількостях в шпинаті, ріпі, білокачанну капусту, броколі.

Тиреоїдні гормони

(Призначається при гіпотиреозі – зниженої функції щитовидної залози)

Найменування : левотироксин.

Обмежити : соя, волоські горіхи, клітковина.

Людям, які приймають левотироксин і його аналоги (еутірокс, баготірокс, L-тироксин), слід обмежувати споживання сої і продуктів з неї, так як ця культура блокує всмоктування препарату. Аналогічною дією володіють волоські горіхи і їжа, багата клітковиною.

Антибіотики

(Призначаються при бактеріальних інфекціях)

Найменування : тетрациклін (і інші препарати цього ряду), ципрофлоксацин, пеніцилін.

Обмежити : молочні продукти.

Зазначені антибіотики формують з кальцієм, яким багате молоко і молочні продукти, важкі з’єднання, через що активність препарату різко знижується.

Читайте також: 5 причин, чому вам варто включити солоні огірки в зимовий раціон

Болезаспокійливі

(Призначаються при запаленнях, м’язових і головних болях)

Найменування:  ібупрофен

Обмежити : солодкі газовані напої.

Ібупрофен (інші торгові назви: нурофен, адвіл, боніфен) несумісний з солодкими газованими напоями. Вуглекислий газ і кислота, які містяться в газованій воді, підсилюють всмоктування і збільшують концентрацію препарату в крові. У цьому випадку неможливо контролювати дозу, і виникає загроза токсичної дії, яка зачіпає в першу чергу нирки.

Антидепресанти

(Призначаються при затяжних депресіях)

Найменування : всі препарати з групи інгібіторів МАО (транілціпромін, фенелзин, ниаламид).

Обмежити : продукти, багаті на тирамін.

У препаратах проти депресії міститься інгібітор моноаміноксидази, який, вступаючи в реакцію з тираміном, може збільшити тиск до критичних значень. Сам тирамін – це амінокислота, яка утворюється в результаті старіння продуктів, багатих білками. У великих кількостях ця речовина міститься в зрілих сирах, в’яленому м’ясі або рибі, сухих ковбасах, м’ясних чи рибних консервах.

І, мабуть, найважливіше: консультуйтеся з лікарем або фармацевтом перед прийомом навіть найбільш невинних, на перший погляд, ліків! Людський організм унікальний, і багато рекомендацій, особливо медичних, повинні підбиратися індивідуально. Тому ніяка з перерахованих вище порад не може замінити лікарську консультацію.

Джерело

Поділись


Новини партнерів