Спіраль захищає від небезпечної хвороби

Вчені з Університету Південної Каліфорнії стверджують, що внутрішньоматкові спіралі значно знижують ризик розвитку раку шийки матки (РШМ).

В наші дні число жінок з РШМ неухильно зростає. У 2012 році, за даними ВООЗ, понад півмільйона жінок в світі отримали діагноз «рак шийки матки» і майже 270 тисяч жінок померли від цієї хвороби. До 2035 року, за розрахунками експертів, ці цифри зростуть у 1,5-1,7 разів.

В ході проекту американські вчені проаналізували дані з 16 масштабних досліджень, в яких в цілому взяли участь більше 12 тисяч жінок з різних країн світу. Розрахунки показують, що серед жінок, що використовують для контрацепції внутрішньоматкову спіраль (ВМС), частота захворюваності на рак шийки матки на третину нижче.

На думку вчених, розміщення ВМС стимулює імунну відповідь в області шийки матки, активуючи організм на боротьбу з вірусом папіломи людини (ВПЛ) – одним з ключових факторів розвитку РШМ. А в момент видалення ВМС шийка матки заодно очищається від деяких клітин, що містять ВПЛ або мають передракові зміни.

«Це приголомшливо: коли жінка приймає рішення про контрацепцію, вона заодно отримує профілактику онкологічного захворювання», – захоплюється провідний автор дослідження, професор Вікторія Кортессіс (Victoria Cortessis). Дослідники підкреслюють, що сьогодні величезна кількість жінок знаходиться на порозі вікової зони від 30 до 60 років – періоду, коли загроза розвитку РШМ максимальна. ВМС можуть стати інструментом для захисту від раку.
Джерело

Поділись


Новини партнерів