Лікарі назвали дієту, яка вилікує діабет

Фахівці Єльського університету довели, що діабет 2-го типу можна не тільки контролювати, але й повністю вилікувати низькокалорійною дієтою.

Коли лікарі діагностують у пацієнта діабет на ранній стадії, то одним з перших порад фахівця є дієта, яка здатна підтримувати потрібний рівень цукру в крові. Нещодавно медики заявили, що кращим рішенням для діабетиків є низькокалорійний раціон на 600-800 калорій в день, хоча нормою для середньостатистичної здорової людини є не менше 1200 калорій.

До цього ніяких великих досліджень такої дієти не проводилося, і вчені з Єльського університету вирішили випробувати її на гризунах. Досвід показав, що через вісім тижнів у мишей відбувалася ремісія захворювання.

Під час дослідження вчені виявили три основних метаболічних процеси, що відбуваються в печінці і відповідають за зниження рівня цукру в крові. Низькокалорійна дієта знижувала рівень вироблення глюкози в печінці, тим самим заважаючи лактату і амінокислот перетворюватися в глюкозу. Ще одна особливість – дієта зменшувала темп перетворення в глюкозу глікогену в клітинах печінки.

При вживанні 600-800 калорій у людини знижувалася кількість жиру в печінці, що підвищувало чутливість органу до інсуліну. Причому такі позитивні зміни почалися у гризунів всього на третій день дієти.

Ці результати, якщо вони будуть підтверджені на людях, дадуть нам нові мішені для лікарських препаратів, які дозволять ефективніше лікувати пацієнтів з діабетом 2-го типу, говорить керівник дослідження Джеральд Шульман.

Вже незабаром вчені планують випробувати цю дієту на людях. За статистикою, сотні мільйонів чоловік страждають від діабету 2-го типу, а вже до 2050 року третина жителів США зіткнутися з цим захворюванням.
Джерело

Поділись


Новини партнерів