Вчені розповіли, що відчувають люди у перші секунди смерті

Вчені з’ясували, що відчувають люди після смерті. Людська свідомість не відразу відключається при припиненні серцебиття. Люди в “першій фазі смерті” можуть все ще подавати якісь ознаки свідомості.

Після смерті люди усвідомлюють, що померли і розуміють, що відбувається навколо, заявили вчені зі Школи медицини Langone при Нью-Йоркському університеті. Лікарі визначають смерть моментом зупинки серця: кров перестає надходити до мозку, що призводить до майже миттєвого припинення його роботи. В підсумку клітини мозку починають відмирати, але на це можуть знадобитися кілька годин після клінічної смерті, вважає керівник дослідження Сем Парніа.

Читайте також: Ці популярні таблетки збільшують ризик раку шлунка у багато разів

Також, як повідомляється, людська свідомість не відразу відключається при припиненні серцебиття. Люди в “першій фазі смерті” можуть все ще подавати якісь ознаки свідомості. Істотним доказом цього є випадки, коли люди, які пережили зупинку серця, змогли в деталях описати, що відбувалося навколо після клінічної смерті. “Вони можуть розповісти, що вони бачили лікарів і медсестер за роботою і чули їхні повні розмови, – факти, яких вони інакше не могли б знати”, – зазначив Парніа. Як заявив дослідник, ці спогади підтверджували і медики, здивовані тому, що їхні пацієнти, які, по суті, були мертвими, пам’ятали всі ці деталі.

Джерело

Поділись


Новини партнерів