8 видів риби, від якої краще відмовитися

Складно не любити рибні страви: саме вони найчастіше підходять для дієтичного харчування, оскільки містять ідеальний баланс білків, жирів і вуглеводів, а також насичують наш організм необхідними кислотами і мікроелементами.

Експерти склали своєрідний чорний список тих сортів риби, які краще не купувати і не замовляти в ресторанах.

Макрель

Цілком невинна на перший погляд макрель, яку ми звикли їсти копченою або солоною, зовсім не така корисна риба, якою могла б здатися.

Ця велика хижа риба накопичує в собі найнебезпечнішу для людини ртуть, яка у великих кількостях міститься в морській воді, забрудненій промисловими викидами. Якщо ця риба ваша улюблена, їжте її не частіше одного разу на місяць.

Тиляпія

Тиляпія цінується за високий вміст легкозасвоюваного низькокалорійного білка і поліненасичених жирних кислот. Готувати її просто, а кількість чудових рецептів з цією рибою просто величезна, однак багатьом тиляпія строго протипоказана.

Справа в тому, що поряд з корисними жирами ця риба буквально рясніє шкідливими. Звідси – заборона вживати тиляпію всім, хто страждає від хвороб серця. Крім того, тиляпія всеїдна і в її м’ясі легко накопичуються всілякі токсини, які можуть бути небезпечні для організму людини.

Кафельников

Кафельников – ще неоднозначний і сумнівний для включення в постійний раціон вид риби. Це лідер з усіх токсичних риб, оскільки саме в Кафельникові міститься найбільше ртуті.

Цю рибу суворо заборонено вживати в їжу вагітним жінкам і дітям, а дорослому чоловікові для того, щоб не постраждати від харчового отруєння, слід обмежити її в своєму раціоні до 100 грамів на місяць.

Вугор

Цю рибу люблять смажити, коптити і маринувати, а страви з вугра відносяться до розряду дорогих, адже зовсім не просто правильно подати і розкрити всі виключні смакові якості цієї риби.

На жаль, головний річковий делікатес також відомий своєю здатністю легко абсорбувати в свою жирову тканину промислові і сільськогосподарські відходи, які  містяться у воді, а також ртуть.

Акула

Кожен з нас хоч раз у житті чув про вишуканий акулячий стейк – страву з смачного і поживного м’яса, що не містить кісток. Готувати акулу дуже складно через специфічний запах, і саме тому страви з неї вважаються делікатесом.

Проте не поспішайте замовляти в ресторані суп з акулячих плавців або філе акули. Цей хижак подібно до багатьох інших риб з нашого списку славиться своєю здатністю накопичувати в своїх тканинах багато ртуті.

Читайте також: Названо овоч, який допомагає у лікуванні з півсотні хвороб і навіть раку

Морський окунь

Морський окунь – рідкість на прилавках рибних магазинів. Недобросовісні продавці часто видають за нього дешевші сорти риби (наприклад, пангасіуса або сібаса).

Не варто засмучуватися: краще зовсім забудьте про цю покупку. Морський окунь відомий високим вмістом ртуті в м’ясі, і його вживання в їжу рекомендують обмежити навіть дорослим людям.

Риба-меч

Ніжний, делікатний смак, мінімум кісток і відносна легкість в приготуванні – ось лише деякі властивості риби-меч, за які ця риба високо цінується шеф-кухарями з усього світу.

На жаль, ця риба дуже дорога, і в багатьох ресторанах за неї видають дешевші і, що ще гірше, шкідливі види риб. Наприклад, акулу, про шкоду якої ми вже розповіли вище.

Блакитний тунець

Знаменита риба містить багато ртуті: найбільше цієї шкідливої ​​речовини – в блакитному тунці.

Крім того, в більшості своїй цю нещасну рибу вирощують в спеціальних господарствах та на рибних фермах, де додатково підгодовують гормонами і антибіотиками. А ось тунець, що виріс в природних умовах, сьогодні на прилавках магазинів знайти практично неможливо.

Джерело

Поділись


Новини партнерів