Складно не любити рибні страви: саме вони найчастіше підходять для дієтичного харчування, оскільки містять ідеальний баланс білків, жирів і вуглеводів, а також насичують наш організм необхідними кислотами і мікроелементами.
Експерти склали своєрідний чорний список тих сортів риби, які краще не купувати і не замовляти в ресторанах.
Макрель
Цілком невинна на перший погляд макрель, яку ми звикли їсти копченою або солоною, зовсім не така корисна риба, якою могла б здатися.
Ця велика хижа риба накопичує в собі найнебезпечнішу для людини ртуть, яка у великих кількостях міститься в морській воді, забрудненій промисловими викидами. Якщо ця риба ваша улюблена, їжте її не частіше одного разу на місяць.
Тиляпія
Тиляпія цінується за високий вміст легкозасвоюваного низькокалорійного білка і поліненасичених жирних кислот. Готувати її просто, а кількість чудових рецептів з цією рибою просто величезна, однак багатьом тиляпія строго протипоказана.
Справа в тому, що поряд з корисними жирами ця риба буквально рясніє шкідливими. Звідси – заборона вживати тиляпію всім, хто страждає від хвороб серця. Крім того, тиляпія всеїдна і в її м’ясі легко накопичуються всілякі токсини, які можуть бути небезпечні для організму людини.
Кафельников
Кафельников – ще неоднозначний і сумнівний для включення в постійний раціон вид риби. Це лідер з усіх токсичних риб, оскільки саме в Кафельникові міститься найбільше ртуті.
Цю рибу суворо заборонено вживати в їжу вагітним жінкам і дітям, а дорослому чоловікові для того, щоб не постраждати від харчового отруєння, слід обмежити її в своєму раціоні до 100 грамів на місяць.
Вугор
Цю рибу люблять смажити, коптити і маринувати, а страви з вугра відносяться до розряду дорогих, адже зовсім не просто правильно подати і розкрити всі виключні смакові якості цієї риби.
На жаль, головний річковий делікатес також відомий своєю здатністю легко абсорбувати в свою жирову тканину промислові і сільськогосподарські відходи, які містяться у воді, а також ртуть.
Акула
Кожен з нас хоч раз у житті чув про вишуканий акулячий стейк – страву з смачного і поживного м’яса, що не містить кісток. Готувати акулу дуже складно через специфічний запах, і саме тому страви з неї вважаються делікатесом.
Проте не поспішайте замовляти в ресторані суп з акулячих плавців або філе акули. Цей хижак подібно до багатьох інших риб з нашого списку славиться своєю здатністю накопичувати в своїх тканинах багато ртуті.
Читайте також: Названо овоч, який допомагає у лікуванні з півсотні хвороб і навіть раку
Морський окунь
Морський окунь – рідкість на прилавках рибних магазинів. Недобросовісні продавці часто видають за нього дешевші сорти риби (наприклад, пангасіуса або сібаса).
Не варто засмучуватися: краще зовсім забудьте про цю покупку. Морський окунь відомий високим вмістом ртуті в м’ясі, і його вживання в їжу рекомендують обмежити навіть дорослим людям.
Риба-меч
Ніжний, делікатний смак, мінімум кісток і відносна легкість в приготуванні – ось лише деякі властивості риби-меч, за які ця риба високо цінується шеф-кухарями з усього світу.
На жаль, ця риба дуже дорога, і в багатьох ресторанах за неї видають дешевші і, що ще гірше, шкідливі види риб. Наприклад, акулу, про шкоду якої ми вже розповіли вище.
Блакитний тунець
Знаменита риба містить багато ртуті: найбільше цієї шкідливої речовини – в блакитному тунці.
Крім того, в більшості своїй цю нещасну рибу вирощують в спеціальних господарствах та на рибних фермах, де додатково підгодовують гормонами і антибіотиками. А ось тунець, що виріс в природних умовах, сьогодні на прилавках магазинів знайти практично неможливо.