В чому різниця між дезодорантом та антиперспірантом, і як обрати продукт, що потрібен саме вам

Багато людей плутають дезодоранти та антиперспіранти, однак це різні продукти, які мають різне призначення. Антиперспіранти зменшують потовиділення, тоді як дезодоранти лише усувають запах поту, пише Жіночий світ з посиланням на Insider.

Антиперспіранти містять хлорид алюмінію або інші сполуки алюмінію, які блокують протоки потових залоз. Дерматолог Кіран Міан каже, що антиперспіранти підходять для тих, хто хоче знизити вологість у певних зонах, або для тих, хто надто сильно пітніє.

Потовиділення допомагає нам регулювати температуру тіла. Коли волога випаровується з поверхні нашої шкіри, це охолоджує організм. І хоча пітніти, коли у вас жар або коли ви займаєтесь фізичними вправами, нормально, є люди, які страждають на гіпергідроз, або ж підвищене потовиділення. Таким людям антиперспіранти допомагають регулювати пітливість.

Антиперспірант потрібно використовувати перед сном, що допоможе перекрити потові протоки. Більшість антиперспірантів працюють близько 24 годин.

Дезодоранти не регулюють потовиділення, але вони дозволяють прибрати запах тіла, пов’язаний з потом. “Сам по собі піт не має запаху”, – пояснює Міан. “Неприємний запах з’являється, коли бактерії розщеплюють побічні продукти поту”.

Дезодоранти, як правило, мають спиртову основу. Вони працюють, створюючи на поверхні шкіри кисле середовище, в якому бактерії, що призводять до появи неприємного запаху, не виживають.

“Тим, хто не має проблем із надмірним потовиділенням, однак хоче позбутись запаху поту, слід використовувати дезодорант”, – пояснює Міан.

Дезодорант слід наносити на чисту суху шкіру після ранкового або вечірнього душу.

Отже, якщо ви хочете зменшити потовиділення, використовуйте антиперспірант. Якщо проблем з надмірним потовиділенням у вас немає, але ви хочете позбутись запаху поту – використовуйте дезодорант.

Звичайно, якщо ви користуватиметесь антиперспірантом для зменшення потовиділення, це також допоможе позбутись неприємного запаху. Невелике дослідження 2015 року, опубліковане в Журналі Американської академії дерматології, і дезодоранти, і антиперспіранти допомагають контролювати запах тіла.

В дослідженні взяли участь 53 чоловіки, які 12 днів не користувались ані дезодорантом, ані антиперспірантом. Після цього вони протягом п’яти днів користувались на одній пахві дезодорантом, а на другій антиперспірантом.

Дослідники оцінювали запах тіла через 12 та 24 години на перший, третій та п’ятий день другого етапу. Після п’яти застосувань антиперспірант зменшив інтенсивність запаху на 29% за 12 годин, а дезодорант зменшив її на 27% за ті ж 12 годин.

І антиперспіранти, і дезодоранти вважаються безпечними продуктами – хоча антиперспіранти можуть нести певні ризики для здоров’я людей з захворюваннями нирок.

Міан каже, що для людей, які не страждають на хвороби нирок, антиперспіранти не шкідливі, незалежно від того, мають вони гіпергідроз, або ні.

Вона додає, що у випадку, якщо ви хочете і зменшити потовиділення, і позбутися запаху, ви можете знайти на ринку продукти, які поєднують ефекти антиперспіранту та дезодоранту. Або ж ви можете використовувати два продукти відразу – антиперспірант перед сном та дезодорант зранку.

Поділись


Новини партнерів