У соняшниковій олії міститься багато жирних кислот із прозапальною дією, нагадав відомий дієтолог Михайло Гінзбург.
Відповідаючи на запитання про те, наскільки шкідливою є олія, він сказав, що цей продукт можна вважати абсолютно безпечним, якщо людина вживає не більше однієї чайної ложки на день.
Лікар-дієтолог уточнив, що вживати олію у більшому обсязі не слід через присутність у її складі певних жирних кислот.
«Найбільше в ній міститься так званої лінолевої омега-6 жирної кислоти, близько 60 відсотків. А також є ще арахідонова кислота. Обидві вони не корисні, оскільки мають прозапальну дію», – попередив медик.
Гінзбург додав, що названі кислоти провокують слабке запалення. Але, якщо воно стає хронічним, це підвищує ризик виникнення багатьох порушень. Зокрема, організм стає більш схильним до більшості «вікових» захворювань, починаючи від серцево-судинних і закінчуючи злоякісними пухлинами.
На думку дієтолога, найкращою для споживання є оливкова олія, також іноді можна вживати лляну.