Діабет 2 типу – це хронічне захворювання, що характеризується неконтрольованим рівнем цукру в крові. За словами лікаря Тетяни Захарової, фрукти мають більш скромний вплив на рівень цукру в крові, тому це чудовий варіант. Тим не менше, вона попередила, що з певним типом продуктів потрібно бути обережним.
Діабет 2 типу практично не помітний, якщо ви тримаєте рівень цукру в крові під контролем. Люди з діабетом схильні до підвищення рівня цукру в крові, тому що їх здатність виробляти інсулін утруднена, а інсулін регулює рівень цукру в крові. Інсулін протистоїть стрибкам цукру в крові, викликаним вживанням вуглеводів, але ви можете уповільнити цей ріст, вживаючи продукти з низьким вмістом вуглеводів.
За словами лікаря, їсти фрукти розумно, тому що глікемічний індекс більшості фруктів оцінюється від низького до помірного.
Однак є деякі винятки із правил. Тетяна Захарова сказала, що не можна зловживати сухофруктами.
“Краще уникати занадто великої кількості сухофруктів, тому що вони можуть бути багаті на вуглеводи. Тим не менше, не всі сухофрукти викликають проблеми. При помірному вживанні курага є чудовим варіантом, оскільки її ГІ становить всього 32”, – каже сімейний лікар Тетяна Захарова.
«Коли у вас діабет, вживання алкоголю може призвести до підвищення чи падіння рівня глюкози в крові, залежно від того, скільки ви з’їли, скільки алкоголю ви випили, як швидко і кількості вуглеводів, які є у напоі. Пиво та солодке вино можуть спричинити підвищення рівня глюкози в крові».