Молода картопля є чудовим джерелом потужних антиоксидантних речовин, що сприяють захисту організму від раннього старіння, раку.
«Молодою вважається картопля, яка збирається, як правило, через два тижні після закінчення її цвітіння і до повного дозрівання. Її відмінна риса – тонка, напівпрозора шкірка, що легко відходить навіть під час натискання на неї пальцями», – розповіли експерти.
Пояснюючи, чим корисна молода картопля, фахівці зазначили, що в ній, як у багатьох свіжих овочах, містяться високі дози біофлавоноїдів, які є «найсильнішими антиоксидантами». Дані речовини сприяють продовженню молодості та здоров’я –
«запобігають розвитку пухлин, захищають судини та зміцнюють стінки клітин».
Які ще корисні речовини містяться у молодій картоплі:
- Вітамін A.
- Вітаміни групи B.
- Вітамін C.
- Вітамін Е.
- Вітамін K.
- Ніацин.
- Холін.
- Фолієва кислота.
- Білок.
- Калій.
- Кальцій.
- Магній.
- Фосфор.
При цьому, зазначають біологи, білок картоплі один із найбільш повноцінних у рослинному світі – він містить 14 із 20 незамінних амінокислот.
У свою чергу, 100-грамова порція молодої картоплі дає організму половину добової норми вітаміну С – це важливо для підтримки здорових функцій нервової та ендокринної систем, кровоносних судин, а також для вироблення колагену, що забезпечує шкірі та зв’язкам захист від раннього старіння.
Калій, якого багато в молодій картоплі, допомагає організму виводити зайву рідину, захищає від набряків, підвищеного тиску.
«Хворим на серцево-судинні та ниркові захворювання часто рекомендується несолона печена картопля, користь якої обумовлена великим вмістом калію».
Також молода картопля сприятливо діє на шлунково-кишковий тракт і, утримуючи мало крохмалю, чудово виписується в раціон тих, хто худне.