Ендокринолог Ольга Павлова пояснила, чим шкідливий для здоров’я свіжий сік, а для деяких він взагалі небезпечний.
Одна склянка апельсинового фрешу — це приблизно три апельсини середнього розміру. Ви можете за один раз з’їсти три апельсини? Навряд чи. А ось випити склянку соку запросто!
«Якщо порівняти 100 мл коли та 100 мл апельсинового соку, то цукру в них буде приблизно однаково. У соках практично немає клітковини, вона вся залишається в жмаку. А саме клітковина зменшує швидкість надходження глюкози та фруктози до крові та сприятливо впливає на мікрофлору кишечника», — каже експерт.
Тобто шкідливий не сам сік, а кількість вуглеводів, яку ми разом з ним отримуємо. Потрапляючи в організм, глюкоза та фруктоза негативно впливають на вуглеводний обмін та на роботу печінки.
Багато солодких напоїв містять фруктозу. І хоча її підносять нам, як продукт для діабетиків, при вживанні більше 50 г на добу фруктоза шкідливіша і небезпечніша, ніж глюкоза.
Якщо зловживати фруктозою постійно – це прямий шлях до жирової хвороби печінки та гепатозу.
На цьому фоні може легко розвинутися все, що завгодно: метаболічний синдром, цукровий діабет, патології судин та серця, подагра. Що стосується останньої, якщо фреш щодня є у вашому раціоні, то подагра неминуча.