Вживання навіть корисних продуктів може провокувати погіршення самопочуття, властиве загостренню хронічних хвороб, наприклад це відбувається за наявності каменів у нирках.
У своєму інтерв’ю лікар-ендокринолог Тетяна Філіппова розповіла, що багато людей не знають про наявні у них захворювання. Тим часом, хронічні патології та порушення часто вимагають дотримання певних харчових обмежень та, навіть, заборон. Якщо людина, яка не знає про свою недугу, почне їсти непридатні продукти, це може викликати загострення, навіть якщо ці продукти будуть корисними.
Тетяна Філіппова навела приклад діабету. Це захворювання відрізняється тим, що може тривалий час розвиватися в організмі без яскравих симптомів, і це робить його невпізнаним. Але діабетикам особливо важливо контролювати раціон, оскільки він компенсує симптоми захворювання.
«Пшоняна, манна каша, а також пластівці для сніданку, картопляне пюре, виноград можуть становити небезпеку для діабетиків. Але людина, не пройшовши обстеження і не знаючи про те, що має такий діагноз, може продовжувати дотримуватися непридатного харчування», – розповідає Тетяна.
Також Філіппова назвала інші корисні продукти, які здатні викликати загострення хвороб. Такими є молочні вироби – «насамперед кефір, сир, йогурти». Медик уточнила, що пристрасть до такої їжі здатна стати причиною серйозного погіршення в тих випадках, коли люди мають камені в нирках. При цьому можуть виникати сильни біль, а в нирках формуватимуться нові камені.