Лікар-інфекціоніст Світлана Іщенко перерахувала звички, які є найбільш шкідливими для здоров’я підшлункової залози.
Насамперед, це звичайно, харчові звички. На стані підшлункової залози позначається все, що ми їмо.
«Одна з головних шкідливих звичок — це вживання трансжирів і маргарину. При попаданні в організм страждає також серцево-судинна система. У природі трансжирів немає, це штучні продукти та організм не здатний з ними взаємодіяти», — каже експерт.
⠀
Друге – майонез та всілякі соуси. Причому як магазинний, так і домашній — через високий відсоток вмісту оцтової кислоти та гірчиці. Вони ведуть до запалення підшлункової.
Третє – алкоголь. Він не дружить із підшлунковою через відсутність у ній ферментів, які впливають на засвоєння спиртного.
Четверте – ковбаси, сосиски, копченості тощо. Забираємо з раціону повністю! Бажаєте м’яса – з’їжте шматок м’яса.
П’яте – куріння, точніше – нікотин, який отруює не лише підшлункову, а й увесь організм у цілому. Коли йдеться про куріння, пасивне не виняток.
Шосте – газовані напої. Гази дратують стінки шлунково-кишкового тракту, провокують гастрит. Особливо важливо прибрати газовані напої з дитячого раціону. Замініть на морси та компоти.
І сьоме – кава. Одна чашка на день не приносить шкоди, але зловживаючи цим напоєм, ви змушуєте підшлункову працювати на знос, виснажуючи її.