Високий тиск – поширений стан, при якому сила тиску крові на стінки артерій постійно занадто висока. Цей тиск поступово призводить до того, що ваші артерії тверднуть і звужуються, а це означає, що серцю доводиться старанніше працювати, щоб перекачувати кров по тілу. Цей механізм може підвищити ризик серцевого нападу. Завантаження картоплі може значно погіршити стан.
Дослідники з Гарвардської медичної школи вивчили дані більше 187000 чоловіків і жінок в трьох великих дослідженнях. Вони порівняли людей, які в місяць вживали менше однієї порції пюре, вареної або печеної картоплі і людей, які їли чотири або більше порцій на тиждень.
Вони виявили, що ризик високого кров’яного тиску (гіпертонії) був на 11 відсотків вищий, якщо учасники їли чотири або більше порцій картоплі в тиждень. Вона має більш високий глікемічний індекс у порівнянні з іншими овочами. Це може спровокувати різке підвищення рівня цукру в крові.
Це не обов’язково означає, що картопля викликає високий тиск. Це значить, що вона пов’язана з підвищеним ризиком.
«Вживання чотирьох або більше порцій картоплі в тиждень пов’язане з суттєво підвищеним ризиком гіпертонії», – сказала лікар Сара Брюер. «Буряк – один з найкращих продуктів для зниження артеріального тиску через високий вміст нітратів. Варіть буряк в шкірці, щоб не втратити його корисні властивості у воді для приготування їжі. Вживати можна також буряковий сік, або ж чіпси, в якості закуски».