Всупереч міфам і забобонам, навіть легкі алкогольні напої здатні нашкодити організму. Особливо, якщо вони солодкі на смак.
Після важкого робочого дня добре розслабитися вдома перед екраном телевізора або з улюбленою книгою в руках, потягуючи з келиха вино. Але навіть легкий алкоголь здатний завдати непоправної шкоди здоров’ю. Давно відомо, що в нашому організмі немає жодного органу, який не був би схильний до руйнування від вживання спиртних напоїв будь-якої тяжкості.
Потрапляючи в організм людини, етиловий спирт всмоктується через стінки шлунка і кишечника, швидко досягає печінки і з’являється в крові.
Крім відомих фактів є й ще кілька, про які ви могли навіть не підозрювати.
Виявляється, що в будь-якому вигляді алкогольної продукції калорій набагато більше, ніж в будь-якому найжирнішому тістечку, тільки на відміну від кондитерських виробів, калорії, що містяться в спирті, засвоюються організмом набагато швидше і у вас просто не буде часу їх витратити. До того ж часто, ми – любительки солодкого – віддаємо перевагу напоям з великим вмістом цукру.
Лікери
Найвідоміший вершковий лікер може викликати підозри навіть у найбільш неосвічених, адже склад говорить сам за себе: вершки, шотландський віскі, какао і цукор. Від такого набору будь-кому може стати не по собі. На основі вершків виготовляється не тільки цей лікер, а й багато інших подібних напоїв, різниця тільки в інгредієнтах, правда основний залишається незмінним – цукор. До речі, поєднання алкоголю з великою кількістю цукру може спровокувати набагато більше сп’яніння, чим несолодкі міцні напої.
Може здатися, що якщо замінити подібний «коктейль» на трав’яний лікер, можна виправити становище. Це не зовсім так. У трав’яних лікерах відсутні вершки, але їх в повному обсязі заміщає цукор, тобто практично ви за один раз споживаєте практично тижневу дозу «солодкої отрути».
Портвейн
Справжній портвейн – це високоякісне солодке кріплене вино родом з Португалії зі складним ароматом і специфічним смаком. Зрозуміло, існує кілька різновидів портвейну, кожна з яких гарна по-своєму, але все-таки, так як португальський портвейн відноситься до солодких вин, то і його слід виключити зі списку улюблених напоїв – вміст цукру в ньому становить від 3,5 до 16 гр / літр.
Горілка
Сам по собі цей напій майже не сприяє появі зайвих кілограмів, проте провокує невластиве вам відчуття голоду. Так що при вживанні, здавалося б, легких поєднань горілки і різноманітних фруктових соків, з’являється ризик з’їсти набагато більше шкідливих продуктів, ніж ви робите це зазвичай.
Коктейлі
Ще більшої шкоди організму здатні принести улюблені коктейлі. Ми заспокоюємо себе тим, що в коктейлі найменший з можливих вміст алкоголю, здавалося б, чим може нашкодити ковток вермуту в сангрії? Але ж вермут – це все той же цукор. Коротше кажучи, якщо організм вимагає солодкого – повечеряйте шматком торта «Пташине молоко» – і смак спогади дитинства навіває і шкоди в рази менше, ніж від класичної сангрії. Принаймні, вермут краще замінити на віскі, бренді або будь-який інший алкоголь без вмісту цукру.
Вино
Дієтологи рекомендують до вживання виключно сухе вино. Кращий варіант – це келих червоного сухого. Калорії легко розщеплюються організмом, і до того ж червоне сухе вино прискорює метаболізм жирів і уповільнює формування нових.
Що ж стосується солодких і напівсолодких вин, на зразок кагору, мускату і інших приємних нашому серцю напоїв, то вони є власниками вуглеводів, які перетворюються в жирну кислоту, а вона в переважній більшості випадків трансформується в жир, від якого дуже складно позбутися.