Грінки, тости, Брускета – у цієї страви є безліч назв, але суть залишається одна – скибочки хліба смажать з маслом або без до золотистої скоринки. Згодом підсушений хліб доповнюють іншими інгредієнтами. Якщо начинка солодка, подають такий тост тільки на сніданок або до чаю. Солоні ж різновиди використовують як інгредієнт для супів, салатів або як закуску. Грінки з часником представляють нестаріючу класику всіх пивних ресторанів. Крім того що це смачно, часникові грінки – це ще і відмінний спосіб використовувати злегка зачерствілий хліб.
За рахунок трав, спецій і методу обсмаження смакові відтінки страви і їх інтенсивність можна постійно змінювати. Ось 5 ідей, як можна змінити смак часникових грінок.
– Трави –
Складові:
- 110 гр. несолоного вершкового масла
- 6 великих зубчиків часнику, дрібно нарізати
- 4 гілочки чебрецю
- 1 гілочка розмарину
- Груба морська сіль
- 1 великий багет, розрізати навпіл, а потім нарізати невеликими скибочками
Приготування:
Розігріти в духовці гриль. Розтопити масло в маленькій сковороді. Додати часник, чебрець і розмарин і готувати на помірно слабкому вогні, помішуючи, поки часник не розм’якне і не набуде золотистого кольору, близько 12 хвилин. Шумівкою перекласти часник і трави в невелику миску і пюровати до консистенції пасти. За смаком приправити сіллю.
Розподілити пасту на скибочках багета, а потім змастити розтопленим маслом і посипати сіллю. Смажити в 20 см. від джерела тепла протягом 1 хвилини або до золотистого кольору. Подавати в гарячому вигляді.
– Соуси –
Складові:
- 4 столові ложки вершкового масла
- 1/2 чашки оливкової олії
- 3 великих зубчики часнику, подрібнити
- 1/2 чашки дрібно нарізаної петрушки
- 1 великий багет, розрізати навпіл
- 1/2 чашки тертого сиру пекоріно романо
- Соус марінара для подачі
приготування:
Розігріти духовку до 230 ° C. У середній сковороді розтопити вершкове масло в оливковій олії. Додати часник і смажити на помірному вогні протягом 1 хвилини. Зняти з вогню і додати петрушку.
Помістити хліб на деко, зрізом вгору, і викласти зверху ложку часникового масла. Посипати сиром і запікати в середині духовки протягом 10 хвилин. Включити гриль і запікати під грилем протягом 1 хвилини, до золотистого кольору. Подавати разом з соусом марінара.
– Гриль –
Складові:
- 6 скибочок хліба товщиною 2 см.
- 1/3 чашки оливкової олії
- 2 зубчики часнику, очистити
- 1 великий стиглий помідор, розрізати навпіл
- 2 столові ложки прованських трав
Приготування:
Розігріти гриль. Змастити обидві сторони хліба оливковою олією. Смажити хліб на помірно сильному вогонь до легких підпалин, близько 1 хвилини з кожного боку. Натерти гарячі грінки часником, потім томатом. Скропити олією, посипати прованськими травами і подавати.
– Часниковий конфі –
Складові:
- 6 головок часнику, очистити і розібрати
- 5 гілочок чебрецю
- 5 гілочки розмарину
- 3 маленьких лаврових листки
- 3 сушених червоних чилі
- 2 склянки оливкової олії
Приготування:
Об’єднати всі інгредієнти в сотейнику і тушкувати на повільному вогні, поки часник не стане м’яким, але не підрум’яниться, близько 30 хвилин. Дати охолонути. Шумівкою перекласти часник, трави і чилі в чисті банки. Налити олію з сотейника, ущільнити часник і прибрати в холодильник.
Для приготування грінок часник розім’яти, змішати його з вершковим маслом і намазати на підсушений хліб.
У холодильнику часниковий конфі може зберігатися до 4-х місяців.
– Інші доповнення –
Інгредієнти на 6 порцій:
- Шість скибочок багета
- Оливкова олія
- 1/2 чашки свіжого, м’якого козячого сиру
- 1 ст.л. нарізаної петрушки
- 1 ст.л. рубаної зеленої цибулі
- 1 ч.л. нарізаного чебрецю
- Сіль і мелений перець
- 1 зубчик часнику, розрізати навпіл
- 1 ст.л. нарізаного базиліка
приготування:
Розігріти духовку до 180 ° C. Змастити хліб оливковою олією. Запікати протягом 7 хвилин до хрусткої скоринки. В якості альтернативи можна обсмажити хліб на сковороді-гриль або на грилі на помірно сильному вогні протягом приблизно 30 секунд з кожного боку, поки він не підрум’яниться.
Тим часом в мисці змішати козячий сир з петрушкою, зеленою цибулею і чебрецем; приправити сіллю і перцем. Натерти тости часником. Намазати на них козячий сир і прикрасити нарізаними листям базиліка. Подавати тости теплими або кімнатної температури.