
Виноград
Виноград – сонячна ягода багаторічних чагарникових ліан сімейства виноградних. Існування величезної кількості видів винограду свідчить про те, що виноград тисячоліттями піддавався селекції. Є ранні сорти винограду, але в основному ягода дозріває в кінці літа – до середини вересня. До цього моменту ягоди набирають 25-30% цукристості і знаходять неповторні органолептичні якості.
У чому користь винограду?
У винограді в достатній кількості містяться мінеральні речовини: калій, кальцій, залізо, мідь, селен і вітаміни А, В1, В2, В6, С, РР.
Виноград є джерелом антиоксидантів, в зв’язку з чим серед його корисних властивостей є підвищення імунних сил, уповільнення старіння, позитивний вплив при розумовій та фізичній реабілітації.
Регулярне вживання винограду і свіжовичавленого виноградного соку затримує наступ дегенеративних змін мозку і знижує ймовірність виникнення хвороби Альцгеймера, а високий вміст глюкози і фруктози надає винограду антитоксичну властивість і високий енергетичний потенціал.
Який виноград найкорисніший?
Лідером за вмістом корисних речовин вважається виноград темних відтінків. У ньому міститься найбільше ресвератролу – речовини, що володіє антиоксидантною дією. Також в темному винограді міститься більше пігментів – антоціанів, які покращують проникність судинної стінки і мають протинабрякову дію.
Разом з тим необхідно пам’ятати про високу калорійність винограду, що обмежує його вживання, наприклад, при цукровому діабеті.
Брусниця
Брусниця – ягода багаторічного вічнозеленого чагарнику сімейства вересових – як і журавлина, є дикою ягодою, виростає в тундрі, але успішно культивується в усьому світі, в тому числі і у нас в країні.
Чим корисна брусниця?
Брусницю вживають як цілющу ягоду не одне століття, в ній міститься велика кількість вітамінів А, В2, С, а також мінерали та мікроелементи: калій, кальцій, магній, фосфор, залізо, мідь.
Брусниця багата харчовими волокнами, пектинами, органічними кислотами. Дубильні речовини, що входять до складу ягід і листя, здатні виводити з організму солі важких металів.
Відвари і настої брусниці мають сечогінну і антисептичну дію, посилюють дію антибіотиків, тому корисні при запальних захворюваннях і при каменях сечовивідних шляхів.
Обліпиха
Обліпиха – яскраво-жовта ягода, що росте на невисокому чагарнику з пірамідальною або розлогою кроною. Дозріває обліпиха восени, плоди мають гіркувато-кислий смак, але ближче до зими вони стають солодкуватими.
Що в складі обліпихи?
Ягоди мають дуже складний склад і містять чи не всі відомі науці вітаміни: А, В1, В2, В3, В6, В9, Е, С, бета-каротин і багато інших.
Багато в ягоді і особливого вітаміну Р, який надає тонізуючу дію на стінку судин і регулює згортання крові, а також мікроелементів – калію, кальцію, фосфору, заліза.
Чим корисна обліпиха?
Вміщені в обліписі флавоноїди, органічні кислоти, серотонін, дубильні речовини, а також пектини і рослинні антибіотики забезпечують їй широке застосування в медицині і косметології.
Серед корисних властивостей ягоди – зниження рівня холестерину, зміцнення імунної системи, підвищення еластичності судин, профілактика тромбоутворення та інші. Найбільш корисна ягода в сирому вигляді, тому рекомендуємо зберігати обліпиху в контейнерах в морозильній камері, вживати у вигляді морсу, чаю або в протертому вигляді з медом.
Широке застосування отримала олія обліпихи: вона володіє відмінними загоюючими властивостями, хорошою всмоктуючою здатністю, а також здатністю утримувати воду. Олію обліпихи використовують в косметології і дерматології для лікування виразок, екзем, дерматитів, тріщин, пролежнів.
Корисними властивостями володіє і листя обліпихи – алкалоїд, який міститься в ньому, за деякими даними, має противірусну активність. Чай з листя і ягід обліпихи заспокоює нервову систему, знімає емоційну напругу, лікує безсоння.