Рак шлунку є однією з найстрашніших для людей хвороб. Онкологічна патологія зустрічається досить часто – за статистикою, рак шлунку знаходиться на шостому місці серед усіх онкозахворювань. Чому він розвивається і що зробити, щоб запобігти його утворенню, читайте у наій статті.
Причини раку шлунку
Зазвичай рак шлунку розвивається в клітинах, відповідальних за вироблення слизового секрету. Цей вид онкології називають аденокарценомою. Також є патологія в області, де верхня частина шлунку з’єднується з нижнім відділом стравоходу, що називається гастроезофагеальним раком.
Поспішаємо вас розчарувати, але причина розвитку раку шлунку досі до кінця не вивчена. Є доведений зв’язок між раціоном. Наприклад, якщо в харчуванні переважають соління, копченості, гостре, то ризик підвищується. Також до факторів розвитку раку шлунку відносять:
- Дефіцит фруктів і овочів;
- Спадковість;
- Тривале запалення шлунку;
- Куріння;
- Вірус Епштейна-Барра;
- Анемія з нестачею вітаміну В12;
- Наявність поліпів в шлунку.
Щоб запобігти розвитку раку шлунку або вчасно помітити захворювання, необхідно регулярно проходити обстеження у гастроентеролога. Ризик збільшується у віці 50-70 років.
Профілактика раку шлунку
В першу чергу потрібно контролювати вагу. Це дозволить не переїдати, а також захиститися від різних хвороб, включаючи рак шлунку.
По-друге, потрібно займатися фізичною активністю. Регулярні вправи допоможуть активізувати обмінні процеси в організмі, налагодити роботу травної системи, стимулювати метаболізм.
По-третє, включити в раціон фрукти і овочі. Пам’ятайте про різноманітність таких продуктів, а не тільки їх кількість. Якщо щодня їсти 5 видів овочів і фруктів, то можна істотно знизити ризик хвороби.
По-четверте, потрібно відмовитися від солінь і копченостей, які можуть бути потенційними канцерогенами.
І нарешті, відмовтеся від куріння. Прості правила профілактики дозволять підвищити шанси на те, що рак шлунку ніколи не розвинеться.