
Якщо ви плануєте дотримуватися правильного харчування, тоді вам потрібно знати не тільки про користь тих чи інших продуктів, але й про правильне їх поєднання. Дотримуючись кілька простих рекомендацій, ви зможете налагодити процес травлення і поліпшити самопочуття, пише Жіночий Світ.
Якщо система травлення засвоює їжу швидко, то кількість токсинів в організмі знижується, ризик набрати зайву вагу зменшується. При переході на правильне харчування необхідно включити в раціон легко засвоювані продукти і вживати їх в правильному поєднанні.
Принцип Quick exit і Slow exit
Поєднання продуктів – важливий момент. Наприклад, якщо з’їсти тост з авокадо, то така їжа буде знаходитися в шлунку 4 години (Quick exit), а якщо авокадо замінити яйцем, то 8 годин (Slow exit). В останньому випадку на перетравлення їжі йде багато енергії, а якщо вживати не поєднувані продукти тричі на день, то нескладно уявити в якому стані буде перебувати організм. Засмічення стравоходу провокує ряд інших проблем зі здоров’ям – постійну втому, шкірні захворювання, артрити, астми та інші.
Правильне поєднання продуктів
Всі продукти умовно діляться на 5 категорій.
1. Крохмалі:
- картопля;
- гарбуз;
- зернові;
- бобові;
- кукурудза (варена);
- хліб з цілісних злаків.
Поєднуються з усіма овочами.
2. Тварини білки:
- молочна продукція;
- сири;
- яйця;
- м’ясо;
- морепродукти і риба.
Поєднуються з сирими і приготованими овочами, за винятком крахмаловмісних.
3. Свіжі овочі та зелень – поєднуються з крохмалями і тваринними білками.
4. Горіхи і сухофрукти – відмінно поєднуються з сирими овочами, а також зеленню.
5. Фрукти – можна вживати через три години після легкого перекусу, але не після приготовленої їжі, щоб не спровокувати процес бродіння. Фрукти перетравлюються за півгодини, тому після закінчення цього часу можна вживати будь-які страви.
До нейтральних продуктів, які поєднуються з будь-якими категоріями, крім фруктів, відносяться:
- рослинні олії;
- вершкове масло;
- сирі овочі;
- спеції;
- мед;
- лимони;
- гіркий шоколад.
Вживати продукти з різних категорій необхідно з перервою в три-чотири години. При сильному відчутті голоду можна з’їдати більше продуктів, що належать до однієї категорії. Сніданок повинен складатися з легких продуктів, наприклад, фруктів чи свіжих соків. А на вечерю можна вжити приготовані страви, наприклад, салати, каші, сири та інші тваринні білки.