Як правильно поєднувати продукти, щоб поліпшити здоров’я

Якщо ви плануєте дотримуватися правильного харчування, тоді вам потрібно знати не тільки про користь тих чи інших продуктів, але й про правильне їх поєднання. Дотримуючись кілька простих рекомендацій, ви зможете налагодити процес травлення і поліпшити самопочуття, пише Жіночий Світ.

Якщо система травлення засвоює їжу швидко, то кількість токсинів в організмі знижується, ризик набрати зайву вагу зменшується. При переході на правильне харчування необхідно включити в раціон легко засвоювані продукти і вживати їх в правильному поєднанні.

Принцип Quick exit і Slow exit

Поєднання продуктів – важливий момент. Наприклад, якщо з’їсти тост з авокадо, то така їжа буде знаходитися в шлунку 4 години (Quick exit), а якщо авокадо замінити яйцем, то 8 годин (Slow exit). В останньому випадку на перетравлення їжі йде багато енергії, а якщо вживати не поєднувані продукти тричі на день, то нескладно уявити в якому стані буде перебувати організм. Засмічення стравоходу провокує ряд інших проблем зі здоров’ям – постійну втому, шкірні захворювання, артрити, астми та інші.

Правильне поєднання продуктів

Всі продукти умовно діляться на 5 категорій.

1. Крохмалі:

  • картопля;
  • гарбуз;
  • зернові;
  • бобові;
  • кукурудза (варена);
  • хліб з цілісних злаків.

Поєднуються з усіма овочами.

2. Тварини білки:

  • молочна продукція;
  • сири;
  • яйця;
  • м’ясо;
  • морепродукти і риба.

Поєднуються з сирими і приготованими овочами, за винятком крахмаловмісних.

3. Свіжі овочі та зелень – поєднуються з крохмалями і тваринними білками.

4. Горіхи і сухофрукти – відмінно поєднуються з сирими овочами, а також зеленню.

5. Фрукти – можна вживати через три години після легкого перекусу, але не після приготовленої їжі, щоб не спровокувати процес бродіння. Фрукти перетравлюються за півгодини, тому після закінчення цього часу можна вживати будь-які страви.

До нейтральних продуктів, які поєднуються з будь-якими категоріями, крім фруктів, відносяться:

  • рослинні олії;
  • вершкове масло;
  • сирі овочі;
  • спеції;
  • мед;
  • лимони;
  • гіркий шоколад.

Вживати продукти з різних категорій необхідно з перервою в три-чотири години. При сильному відчутті голоду можна з’їдати більше продуктів, що належать до однієї категорії. Сніданок повинен складатися з легких продуктів, наприклад, фруктів чи свіжих соків. А на вечерю можна вжити приготовані страви, наприклад, салати, каші, сири та інші тваринні білки.

Поділись


Новини партнерів