Фахівці пояснили, чому багаторазове кип’ятіння води є шкідливим для здоров’я

Ще в давні часи люди зрозуміли, що сира вода нерідко несе в собі смертельну загрозу: після її вживання трапляється так, що люди хворіють і вмирають. Згідно із записами Плінія Старшого, кип’ятити воду придумав Нерон. На його думку, вода, яка нагрівалася раніше, сильніше охолоджується. А якщо її кип’ятити, то «можна з поганої і брудної води» зробити таку, яку можна пити.

Сьогодні кип’ятіння як і раніше залишається одним з найефективніших методів знезараження води, пише Жіночий Світ. Академік Юрій Рахманін стверджує, що, прокип’ятивши воду, ви, в першу чергу, підвищуєте її інфекційну безпеку. Зрозуміло, її склад змінюється в силу того, що речовини, які при нагріванні переходять в газоподібний стан, просто випаровуються. Як, наприклад, кисень. Саме тому для чаю краще брати свіжу воду, в якій після доведення її до кипіння збережеться набагато більше кисню, чого не скажеш про воду, що зазнала кип’ятіння два і більше разів.

А ось група вчених з Каліфорнійського університету США впевнена, що в воді, температура якої хоч раз досягла ста градусів, ніякого кисню немає, і взагалі немає нічого живого. Доказом цього є той факт, що квіти, які поливають виключно кип’яченою водою, вже через кілька днів гинуть. Не випадково кип’ячену воду називають мертвою. Спробуйте залити таку воду в акваріум. Риби загинуть там вже через кілька годин.

Деякі люди помилково вважають, що багаторазове кип’ятіння води лише робить її чистішою і нешкідливою. Насправді, розповідає фізіолог, професор Політехнічного університету Вірджинії Бренда Дейві, це не зовсім так. Чистою та безпечною вода стає після першого кип’ятіння, коли в ній знищені всі хвороботворні бактерії. А після повторного – структура такої води сильно змінюється. Через активне випаровування рідини в залишках води підвищується концентрація солей, мінеральних та інших речовин, що само по собі може завдати шкоди здоров’ю. Нешкідливою вона може бути тільки, якщо спочатку була найчистішою. А такої на нашій планеті залишається все менше.

Вчені Гарвардського університету стали володарями даних 27 досліджень, які проводились протягом останніх двох десятиліть. Їх висновок однозначний: повторне кип’ятіння води веде до збільшення в ній концентрації фториду, миш’яку, нітратів.

А ще в воді, яку ми набираємо з-під крану, міститься хлор. При тривалому кип’ятінні він вступає в реакцію із залишками органічних речовин. І чим більше разів нагрівається вода, тим більше різних хімічних реакцій виникає. Багато вчених стверджують, що в результаті багаторазового кип’ятіння у воді утворюються канцерогени, які можуть сприяти розвитку онкологічних захворювань і навіть сприяти змінам організму на генетичному рівні. Кандидат фізико-математичних наук, доцент НІЯУ МІФІ Володимир Решетов спростовує цю гіпотезу. За його словами, таких серйозних наслідків неодноразово прокип’ячена вода не несе.

Зате є інші. Спеціалісти стверджують, що сучасні чайники, які відключаються автоматично, варто лише воді закипіти, можуть зашкодити здоров’ю. Миттєво відключаючись, вони не дають воді можливості покипіти, отже, немає підстав вважати, що всі шкідливі бактерії і віруси в такій воді знищені. Наприклад, збудник ботулізму гине лише після 15-хвилинного кип’ятіння.

Джерело

Поділись


Новини партнерів