
Буває так, що продукти при спільному вживанні підсилюють дію один одного, а є і такі, які нейтралізують корисні властивості, значно знижуючи поживну цінність. Лікар-ендокринолог-дієтолог Катерина Іваннікова називає 4 найбільш невдалі пари, яких краще уникати.
Какао + молоко
Здавалося, б зварити какао з молоком – це класичний рецепт, знайомий нам з дитинства. Але виявилося, що какао краще варити на воді. Справа в тому, що в какао-порошку міститься велика кількість щавлевої кислоти, яка заважає кальцію засвоюватися. А значить користь від молока знижується.
Білий хліб + варення
Таке поєднання зазвичай використовується за сніданок – вмочуючи хліб в вазочку з варенням або просто роблячи з цієї парочки бутерброд. Але поєднання це невдале, оскільки білий хліб – це прості, легкозасвоювані вуглеводи, варення – цукор. Тому поєднання білого хліба з варенням призводить до різкого стрибка рівня цукру в крові.
Висівки + молоко
У висівках міститься фетінова кислота. Вона зв’язується з низкою мінералів, які є в молоці, утворюючи нерозчинне з’єднання. В результаті як з висівок, так і з молока ми недоотримуємо поживні речовини.
Курка + печінка
Їх варто уникати в одному прийомі їжі. Наприклад салат з куркою і печінку в якості другої страви. У курці багато цинку, в печінці – вітаміну В9. Вони заважають засвоюватися один одному. До того ж, ускладнюють процес перетравлення.