Щоб знизити рівень холестерину, фахівці британської системи охорони здоров’я рекомендують скоротити вживання жирної їжі, особливо тієї, що містить насичені жири.
Поряд з цим виявлено, що певні продукти також мають властивості, що знижують рівень холестерину. Це авокадо, часник і темний шоколад.
Авокадо є багатим джерелом мононенасичених жирів і клітковини, які є двома живильними речовинами, що знижують рівень «поганого» холестерину і підвищують рівень хорошого. Це довели клінічні дослідження.
В одному з них учасники з надмірною масою тіла, ожирінням і холестерином ЛПНЩ, які вживали один авокадо в день, знизили рівні ЛПНЩ більше, ніж контрольна група.
Аналіз інших 10 досліджень також показав, що заміна авокадо на інші жири знизила загальний холестерин, ЛПНЩ і тригліцериди.
Часник, завдяки сильним рослинним з’єднанням, в тому числі аліцину, також може допомогти знизити загальний і поганий холестерин.
Темний шоколад і какао мають такі ж властивості. Люди, які двічі в день пили какао, за місяць досягли зниження кров’яного тиску і ЛПНЩ на 0,17 ммоль/л. Навпаки, хороший холестерин виріс.
Допоможе і додавання в раціон грибів-глив. Так, екстракт гливи запобігає утворенню атеросклерозу за рахунок зниження холестерину.
Одне з досліджень показало, що цей гриб позначається не тільки на рівнях холестерину, а має ефект регулювання глюкози в крові у пацієнтів з діабетом.
Інші способи знизити рівень холестерину включають виконання ряду вправ – як мінімум, 150 хвилин в тиждень, а також відмова від куріння і скорочення алкоголю.