
Ті люди, які вважають за краще замінювати перероблене м’ясо, сіль і газовану воду фруктами, овочами і рибою, знижують ризик хвороби нирок на 30%. Такими є результати десятирічного спостереження за 630 000 людей.
Вчені з Bond University в ході спостережень більш ніж за півмільйоном жителів Австралії протягом 10 років довели, що здорове харчування знижує ризик хвороб нирок, причому дуже суттєво. Зокрема, доведено, що люди, які віддають перевагу фруктам, овочам і рибі замість переробленого м’яса, солі і газованої води, на 30% рідше стикалися з хронічною хворобою нирок. Цей невиліковний розлад може протікати як в м’якій формі майже без симптомів, так і в найважчій, викликаючи ниркову недостатність, що вимагає гемодіалізу та пересадки органів.
Отримано додаткові докази того, наскільки величезне значення в справі побудови здоров’я людини відіграє її харчування. Ну а влада багатьох держав може за рахунок більш активної популяризації фруктів, овочів і риби різко скоротити кількість хвороб нирок серед своїх громадян. Це дозволить заощадити значні витрати на їх лікування.
Втім, вже сьогодні більшість лікарів рекомендують своїм пацієнтам вживати якомога більшу кількість фруктів і овочів, обмежуючи в раціоні насичені жири, цукор і сіль.
Результати цього дослідження також показали, що здорове харчування зменшує ризик альбумінурії, тобто ранніх ознак пошкоджень нирок, на 23%.
Альбумінурія виникає при попаданні білка альбуміну в сечу. Цей білок відіграє важливу роль в побудові мускулатури, відновленні тканин і боротьбі з інфекціями, але якщо він присутній в сечі, то це говорить про те, що нирки не фільтрують кров належним чином.