
Багато людей, намагаючись схуднути, в першу чергу відмовляються від хліба і хлібобулочних виробів. А тим часом Всесвітня організація охорони здоров’я включає його в основу щоденного раціону. І не випадково.
Повільні вуглеводи
Мабуть головне в харчовій цінності хліба – це складні або повільні вуглеводи. Від простих вони відрізняються тим, що вони не очищені від клітковини. Говорячи простою мовою, щоб їх перетравлювати організму потрібно більше часу, а це значить, що ми довше відчуваємо ситість.
Білок і амінокислоти
У порівнянні з курячими грудками в хлібі не так багато білка – всього дев’ять грам. Однак тут це не має значення. Набагато важливіші амінокислоти, що містяться в білках. У хлібі їх 18, кожна з яких виконує важливу функцію. Так, триптофан покращує настрій і якість сну, а цистин виводить з організму токсини і уповільнює процес старіння.
Вітаміни
Всі ми знаємо, скільки вітамінів міститься в овочах і фруктах. Але майже ніхто не говорить про те, що хліб – це теж джерело цінних вітамінів і мікроелементів. Серед них вітаміни групи В, які допомагають роботі серця, вітамін Е, який зміцнює імунітет, а також мідь, цинк, залізо, калій, натрій, кальцій і фосфор.