
При діабеті 2 типу вживання певних продуктів на сніданок може запобігти сплескам цукру в крові, тому слід стежити за тим, що їсти вранці.
Факти свідчать про те, що внесення простих коригувань в раціон може зменшувати ризики, адже певні дієтичні рішення можуть запобігти скачкам рівня цукру. Це довело одне з досліджень вчених з Університету Міссурі. Воно дало вагомі підстави вживати на сніданок більше білка.
Дослідники виявили, що велика кількість білка, з’їденого за сніданком, зменшує викиди глюкози не тільки вранці, а й після обіду. Вчені радять споживати 25-30 г білка на сніданок у вигляді жирної риби, пісного м’яса курки та індички без шкірки.
Існує помилкова думка, що реакція на глюкозу за один прийом їжі буде такою ж, як і в наступні прийоми. Насправді це не так. Склад і час їжі має значення.
Так, учасникам запропонували сніданки з високим вмістом білка або вуглеводів. Обід у всіх був стандартним.
Дослідники виявили, що вживання більшої кількості білка за сніданком знижує рівень глюкози в крові не тільки після першого прийому їжі, а й після обіду. Рівень інсуліну був трохи підвищений, що говорить про належну роботу організму для регулювання рівня цукру. Тобто під час правильного сніданку клітини змушують збільшувати концентрацію інсуліну.
Тригерні продукти можуть змінюватися в залежності від того, скільки було фізичної активності в день або скільки часу пройшло між прийомами їжі.
Існують також дані про перевагу вживання сніданку з низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом жирів. Є дослідження, яке демонструє, що при діабеті сніданок з високим вмістом жирів і низьким вмістом вуглеводів може допомогти контролювати рівень цукру в крові протягом дня.
Пояснюється це тим, що значний сплеск цукру в крові після сніданку обумовлений вираженою резистентністю до інсуліну вранці. Це тому, що люди часто їдять типові західні продукти на сніданок – пластівці, вівсянку, тости, фрукти, які містять багато вуглеводів.
Учасники дослідження з контрольованим діабетом 2 типу провели два експериментальних дня. В один день вони їли омлет на сніданок, в іншій – вівсянку і фрукти. Обід і вечеря у них були однаковими.
Безперервний моніторинг рівня глюкози показав, що сніданок з дуже низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом жиру повністю запобіг сплеск цукру в крові не тільки після сніданку. Цього виявилося достатньо для зниження загального впливу глюкози і поліпшення її показників протягом доби.
Хоча вчені очікували, що обмеження вуглеводів на 10 відсотків під час сніданку допоможе запобігти деякому сплеску після їжі, проте був отриманий понад очікуваний ефект. Загальний контроль і стабільність глюкози були істотно поліпшені.
Виходячи з цього, сніданок з дуже низьким вмістом вуглеводів і високим вмістом жиру у пацієнтів з цукровим діабетом 2 типу може бути практичним і простим способом зменшити ранковий сплеск глюкози і пов’язані з ним ускладнення.