Що таке білкове отруєння у людини? Якщо ви дотримуєтесь монодієти або віддаєте перевагу нераціональному харчуванні, тоді ви маєте всі шанси отримати білкове отруєння. Цей вид харчової інтоксикації все частіше зустрічається серед людей, які дотримуються модних дієт, безконтрольно вживають коктейлі на основі протеїну.
Незважаючи на користь білка, лікарі рекомендують стежити за його кількістю, щоб не завдати шкоди власному організму. Білок або протеїн є одним з головних будівельних матеріалів для всіх тканин і судин, основою для клітин. Розщеплюючись на молекули, він стає джерелом енергії, бере участь в життєво-важливих процесах. У нього входять понад 20 амінокислот, багато з яких не виробляються в організмі.
Більшість білків людина отримує щодня з їжею, переробляючи його з найпоширеніших продуктів: м’ясних чи рибних страв, молока, яєць. Без цього цінного компонента неможливі найважливіші реакції:
- формування ДНК і РНК молекул,
- оновлення кісткової і м’язової тканини,
- підтримання рівня гормонів,
- вивільнення енергії для руху.
За добу людина з середньостатистичною масою тіла повинна з’їдати 25-35 г чистого протеїну. Цього достатньо для стабільної роботи організму, хорошого самопочуття і здорового кольору шкіри. При надмірному вживанні відбувається отруєння білком, що дає посилене навантаження на органи травлення. Тому лікарі нагадують про необхідність дотримуватися балансу корисних речовин, вуглеводів і жирів, пояснюють основні правила харчування.
Причини білкового отруєння
Добова норма цінного харчового компонента міститься всього в 200-250 гр нежирного м’яса, філе риби. Після потрапляння в кишечник під впливом різних ферментів відбувається розщеплення білків на амінокислоти. Вони з кров’ю надходять до органів, живлять мозок і кістки. Швидкість процесу в середньому становить від 5 до 7 годин, тому саме білкова їжа дає тривале відчуття ситості.
У 90% випадків надлишок білка відбувається з вини людини, яка не розуміє принципів раціонального харчування. Найчастіше звернення до лікаря відбувається після застілля або пікніка з рясним вживанням м’ясних продуктів, які з’їдаються за короткий проміжок часу. При перетравленні виникає білковий удар, який нагадує харчову інтоксикацію.
Серед поширених причин, що провокують отруєння протеїном:
- Тривала дієта на безвуглеводній основі. Її основу складають тільки продукти, багаті білками. При перетравленні організму потрібно максимум енергії, тому виникає дефіцит, відбувається розщеплення підшкірного жиру. Це дає швидкий ефект схуднення, м’язи підсушуються, що важливо для спортсменів: тіло отримує гарний рельєф. Така сушка щорічно призводить до лікарів тисячі шанувальників дієтичного харчування.
- Набирають популярність протеїнові коктейлі, які активно використовуються атлетами для набору м’язової маси. Вони допомагають отримати бажаний результат з мінімальними зусиллями, економлять час на тренування. Тому багато спортсменів зловживають подібними БАДами: вони замінюють напоями повноцінне харчування, відмовляючись від зелені, фруктів і овочів. При недотриманні дозування виникає передозування протеїном, здатне порушити роботу внутрішніх органів.
- Використання грибів в якості основної страви також становить небезпеку для організму людини. Вони на 85-95% складаються з чистого протеїну з особливою формулою молекули, тому важко перетравлюються в кишечнику. Нерідко симптоми отруєння білком спостерігаються після вживання печериць або інших їстівних видів. Особливо часто подібне ускладнення зустрічається у дітей віком до 3 років, організм яких ще не виділяє необхідні ферменти.
- Передозування білка може виникнути після тривалого посту, вегетаріанства або голодування. Якщо не вживати м’ясні продукти кілька тижнів, організм перебудовується, змінюється склад шлункового соку. Після вживання в їжу всього 200-400 гр м’ясних продуктів виникає важке отруєння.
В останні роки все частіше зустрічається індивідуальна непереносимість молочного або курячого білка. Це генетична особливість, при якій виникає алергічна реакція, не виробляються спеціальні ферменти. Захворювання неможливо вилікувати, тому такі пацієнти повинні уникати будь-яких продуктів, що містять навіть сліди алергену.
Симптоми отруєння білками
Слід розуміти, що білкова інтоксикація не є звичайним отруєнням. Швидше, це збій в роботі травної системи, який викликає важка їжа в будь-якій кількості. Виникає
підвищене навантаження на печінку, підшлункову залозу і нирки, які беруть участь у виведенні продуктів розпаду протеїну. Їжа затримується в прямій кишці, порушуючи водний баланс, починається процес бродіння і гниття. На цьому етапі виділяються токсини, що погіршує стан хворого.
Ознаки білкового отруєння з’являються через 4-6 годин після з’їденої страви:
- підвищення температури до 37,5 °,
- здуття живота і підвищене газоутворення,
- різкий біль під ребрами,
- відчуття жару або сильного холоду,
- рвотні позиви,
- розлад кишечника.
Якщо виникає надлишок білка, людина може спостерігати зміну відтінку сечі, появу осаду. Це пов’язано з виділенням кальцію, підвищенням рівня цукру. При інтоксикації нирок виникають набряки пальців рук, обличчя, нижніх кінцівок. У хворих старшого віку в крові діагностується високий рівень сечовини, загострюються захворювання суглобів.
У маленьких дітей проблеми з переварюванням великої кількості протеїнової їжі спостерігаються набагато частіше. Білкове отруєння впливає на всі органи і системи, тому виникають хворобливі наслідки:
- запах ацетону з рота дитини,
- пронос,
- сильна блювота,
- слабкість.
Якщо виникає побічний ефект на білок гриба або м’яса, на тілі з’являється кропивниця у вигляді великих плям червоного кольору. Виникає свербіж, дратівливість, відчуття задишки і нестачі повітря. Таких хворих нудить від білкової їжі, навіть якщо вага порції не перевищує 150-200 гр.
Перша допомога при білковому отруєнні
У більшості випадків отруєння білковою їжею проходить самостійно. Якщо пацієнт переїв м’ясних чи рибних продуктів, необхідно в домашніх умовах промити шлунок чистою водою.
Після очищення можна прийняти активоване вугілля, випити мінеральної води.
Краще відмовитися від прийому їжі, нормалізувати роботу підшлункової залози за допомогою алохолу або панкреатину.
Після поліпшення стану протягом 4-5 діб не слід їсти гостре, смажене, здобну випічку.
Лікування при білковому отруєнні
Якщо людина неправильно використовує спортивне харчування, тривалий час застосовує харчові добавки невідомого виробника з високим рівнем білка, може виникати тяжка інтоксикація. Необхідно обов’язково звернутися за лікуванням до лікаря, який порекомендує, що робити при білковому отруєнні.
У домашніх умовах проводиться:
- ретельне промивання шлунка, очисні клізми,
- детоксикація організму за допомогою адсорбентів – ентеросгель, ентерол, біле вугілля,
- прийом препаратів, що поліпшують травлення – мезим, фестал,
- відновлення водного балансу за допомогою регідрону і інших сольових розчинів.
Лікування білкового отруєння при вживанні грибів частіше супроводжується дисфункцією нирок. Тому при підозрі на важку алергію або з’їдений отруйний гриб, в стаціонарі вводиться спеціальний сироватковий білок. Він пов’язує протеїнові молекули, захищає від подальшої інтоксикації. Лікарі підбирають дієту, яка допомагає відновити моторику кишечника, насичена легкою і корисною їжею. Такий же алгоритм першої допомоги при отруєнні морепродуктами.
Можливі наслідки
Передозування білками в легкій формі проходить без наслідків. Але тривале сидіння на дієті з високим відсотком протеїну може закінчитися тяжкими наслідками:
- погіршення роботи серця,
- аритмія,
- авітаміноз,
- поява каменів у підшлунковій залозі або нирках,
- гостра ниркова недостатність,
- дисбактеріоз.
Якщо в крові постійно підвищений рівень білка, у хворого виникають незворотні зміни в кістковій тканині через накопичення сечовини. Відкладення солей руйнує хрящову тканину, призводить до розвитку подагри.
Профілактика
Щоб не зіткнутися з білковим отруєнням, слід дотримуватися таких правил профілактики:
- Обмежити вживання м’ясних і морепродуктів до 200 гр в добу, частіше використовувати сир.
- Не давати гриби дітям до 5 років, обов’язково піддавати їх термічній обробці.
- Акуратно використовувати протеїнові коктейлі, не заміняти ними повноцінний сніданок або обід.
- Обов’язково поєднувати білковий продукт з великою кількістю зелені, овочевим гарніром.
Тільки правильне і повноцінне харчування, вживання чистої води не менше 2 л на добу допоможе уникнути передозування білками, виключить ризик інтоксикації.
Матеріали носять ознайомчий характер. Пам’ятайте, самолікування небезпечне для життя, за консультацією обов’язково звертайтеся до лікаря.