Такі смаколики не соромно подати й до святкового столу.
Варений рулет із сала — смачна закуска, що прикрасить святковий стіл, заощадить бюджет і звільнить від нав’язливих думок: “Чим годувати сім’ю?”. Тому що в холодильнику завжди буде лежати смачна відповідь на ваше питання.
Сюрприз для неочікуваних гостей
Інгредієнти:
- шматок сала зі шкіркою, товщиною близько 1 см — 1 шт.;
- свинина (можна взяти курку або м’ясо за смаком) — 200 г;
- сіль і спеції — за смаком.
Рецепт приготування:
- Сало зі шкіркою, очищуємо, миємо. Потім розкладаємо на столі, солимо і перчимо.
- Окремо тоненькими скибками ріжемо м’ясо. Потім кладемо його на сало, перчимо, солимо.
- Сало з м’ясом обережно згортаємо в рулет і перев’язуємо ниткою.
- Наш рулет кладемо в каструлю відповідного розміру, заливаємо водою і ставимо варитися.
- Коли вода закипить, додаємо сіль, перець, лаврушку.
- Варимо близько трьох годин на невеликому вогні (чим товщий рулет, тим довше його треба варити). Якщо вода випаровується, її потрібно доливати (але тільки окріп з чайника). До речі, якщо хочете зробити рулет із приємним коричневим відтінком, варіть його разом з шкірками від цибулі.
- Після того, як рулет зварився, кладемо його у рукав для запікання і запікаємо в духовці близько 1,5 годин.
- Готовий рулет виймаємо з духовки, охолоджуємо, знімаємо нитку, ріжемо тоненькими скибочками і насолоджуємося смаком та ароматом.
Білоруський селянський делікатес
Інгредієнти:
- сало свиняче зі шкірою, пластами, товщиною до 2-х см — 1 кг;
- часник — 4-5 зубків;
- сіль — за смаком;
- мелена суміш спецій для сала: кмин, коріандр, червоний і чорний перець, зелень петрушки, лавровий лист.
Рецепт приготування:
- Купуючи сало, перевірте, щоб шкірка легко відокремлювалась. Очеревина не підійде.
- Відокремлюємо сало від шкірки. Посипаємо його з двох сторін приправою і сіллю (її потрібно трохи більше, ніж коли солимо відбивні перед смаженням).
- Посипаємо часником, нарізаним “пелюстками”.
- Згортаємо сало рулетом. Загортаємо його у свинячу шкірку. Щільно обмотуємо ниткою. Кладемо в рукав для запікання.
- Кладемо рулети на деко, ставимо в розігріту духовку, запікаємо півтори години за температури 160-180 С.
- Запечені рулети кладемо охолоджуватись на решітку, а коли вони охолонуть — прибираємо на годину у холодильник для повного застигання.
Українська закуска
Інгредієнти:
- сало свиняче, товщиною не більше 2 см — 1-1,5 кг;
- перець чорний мелений;
- перець горошком;
- сіль, часник, інші спеції — за смаком.
Рецепт приготування:
- Шматок тонкого сала зі шкіркою, обов’язково з прошарком м’яса (чим більше прошарок, тим смачніше) слід щедро нашпигувати часником. Натерти з усіх сторін сіллю та перцем. Згорнути рулетом, перев’язати міцною ниткою і відварити в дуже солоному бульйоні (сало зайвої солі не бере) протягом години.
- У бульйон кладемо лавровий лист і перець горошком. Можна варити в шкірках від цибулі для надання рум’яності.
- Після варіння, не знімаючи ниток, кладемо рулет в духовку, розігріту до температури 180 С. Залишаємо його там на пів години. Потім дістаємо, охолоджуємо і кладемо у холодильник на ніч.
- Вранці знімаємо нитки, ріжемо скибочками і не йдемо на роботу, оскільки часниковий аромат відлякуватиме від вас начальника та колег.
Цей рулет — страва вихідного або святкового дня.
Фарширований рулет із сала з печінкою
Інгредієнти:
- дуже тонке свіже свиняче сало зі шкірою;
- печінка куряча свіжа;
- 2 яйця;
- сіль і спеції за смаком.
Рецепт приготування:
- Шматок сала розміром хоча б 30х30 см (бажано більше), помийте, підсушіть і згорніть в трубку. В середині має залишитися трохи вільного місця. Загорніть трубу кулінарною ниткою, не жалкуючи її кількості.
- Яйця відваріть круто, дайте їм охолонути і очистіть.
- Наповніть трубу з сала підсоленою і приправленою за смаком свіжою курячою печінкою, а варені яйця покладіть у неї де-небудь між справою. Взагалі, яйця тут додавати не обов’язково, вони для краси.
- Загорніть одержаний рулет в білу бавовняну тканину і знову замотайте нитками, особливо з країв, щоб виключити випадання з рулету його вмісту.
- Покладіть рулет у каструлю і залийте водою. Варіть близько 4 годин.
- Готовий рулет дістаньте з води і покладіть під гніт, щоб рідина добре стекла і він охолонув.
- Потім, не розмотуючи, покладіть його у холодильник, і лише після остигання звільніть від тканини і ниток. Цей рулет має консистенцію навіть не холодцю, а вершкового масла.
Фарширований рулет зі спеціями
Інгредієнти:
- свиняче сало з м’ясним прошарком — 1,5 кг;
- часник;
- чорний і червоний перець;
- імбир;
- плоди ялівцю;
- лавровий лист;
- морква;
- пиво — 1 склянка.
Рецепт приготування:
- Сало добре промийте. Якщо є щетинка — її слід обпалити вогнем, очистити ножем ці місця та промити. Тепер можна готувати далі.
- З сала гострим ножем зріжте шкірку з невеликим шаром жиру.
- Далі слід натерти шкірку сіллю і спеціями.
- Моркву наріжте брусочками. Перець, плоди ялівцю, лавровий лист подрібніть. Імбир і часник натріть на дрібній тертці.
- Залиште 3-4 зубки часнику і кілька листочків лаврушки, не подрібнюючи. Часник наріжте на пластинки, а листочки поламайте на шматочки.
- Змочіть кінчик ножа у воді, занурте його в спеції і проштрикніть заготовку між шарами сала і м’яса. Не витягуючи ножа, в отвір заштовхніть брусочок моркви, трохи часнику і шматочок лаврушки. Таким чином, нашпигуйте весь шматок сала.
- Тепер змішайте сіль і мелені спеції та рясно натріть з усіх боків сало. Розподіліть натертий часник та імбир.
- Покладіть сало у каструлю, накрийте підготовленою шкіркою і поставте у холодильник на добу — маринуватися.
- Наступного дня згорніть сало в рулет, зверху обмотайте шкіркою та міцною ниткою. Якщо є бажання, то можна обваляти весь рулет в червоному перці. Перекладіть рулет у пакет для запікання. Налийте в нього склянку темного пива. Закрийте пакет і поставте у духовку, розігріту до температури 180 С. Рулет слід запікати 15-20 хвилин. Потім зменшіть температуру до 150 С і продовжуйте запікати протягом 1,5 годин.
- Потім вимкніть духовку і залиште у ній рулет до повного охолодження. Далі відправте його у холодильник.
- Вранці зніміть з рулета нитку і сміливо ріжте його скибочками. Цей рулет можна подавати як холодну закуску до святкового столу. Також це відмінна альтернатива ковбасі для ранкових бутербродів.