Ідеальна заправка для овочевого, фруктового або комбінованого салату – зроблена своїми руками.
Ідеальна заправка для овочевого, фруктового або комбінованого салату — зроблена своїми руками. На відміну від тих соусів для літніх салатів, які продаються в магазинах, домашні не містять консервантів і шкідливих речовин. Та й кількість тих чи інших інгредієнтів можна контролювати, щоб вийшла заправка, яка перетворить звичайний салат на щось зовсім незвичайне.
Готувати такі соуси для літніх салатах ще легше, ніж пудинг з органічного насіння чіа. Тобто, взагалі не складно. Ось універсальні заправки для ваших експериментів.
Грецький соус для салату
Це класика. Така заправка ідеально підходить для грецького салату, але вона додасть абсолютно новий смак і різним видам пасти, риби або м’яса, а також і комбінованим овочевим салатам.
Інгредієнти:
- 1/2 склянки оливкової олії
- 2 зубчики часнику
- 2 ложки діжонської гірчиці
- 5 ст. л. винного оцту
- 2 ст. л. лимонного соку
- 1/2 ч. л. цукру
- сіль за смаком
- по 1/2 ч. л листя базиліка і орегано за бажанням
Як готувати:
Часник подрібнюємо. Змішайте всі компоненти, крім оливкової олії в ємкості блендера. Повільно тонкою цівкою вливайте олію і одночасно збивайте соус віночком до утворення легкої піни. Коли соус загусне, його можна використовувати. Зберігайте у банці з закруткою в холодильнику протягом 2-х тижнів.
Часниковий соус з йогуртом
Інгредієнти:
- 100 мл натурального йогурту
- 1/2 ч. л. соку лимона
- 1-2 зубчики часнику
- сіль і перець за смаком
Як готувати:
Часник потрібно очистити і подрібнити. У мисці змішайте всі інгредієнти до однорідної консистенції. Соус для літніх овочевих салатів готовий.
Полуничний соус для комбінованих салатів
Ця заправка ідеально підходить для салатів з міксу овочів, ягід, сиру, горіхів і м’яса.
Інгредієнти:
- 1/4 склянки свіжої полуниці
- 1/2 склянки білого винного оцту
- 3 ст. л. оливкової олії
- 2 ч. л. рідкого меду
Як готувати:
Полуницю вимийте і дайте стекти зайвій воді. Змішайте всі інгредієнти в блендері і доведіть соус до однорідності.
Кокосовий соус з кінзою
Відмінний веганський варіант для овочевих салатів.
Інгредієнти:
- 200 мл кокосового молока
- 1/2 лайма
- 3-5 зубчиків часнику
- середній пучок свіжої кінзи
- 1/3-1/2 стручка перцю чилі (за бажанням)
- 1-2 ст. л. оливкової олії
- сіль, чорний мелений перець за смаком
Як готувати:
Зелень кінзи вимийте і обсушіть. Дрібно порубайте. Очистіть перець чилі від насіння і перегородок і дрібно наріжте стільки, скільки плануєте використовувати у заправці. Часник очистіть і подрібніть. Складіть ув миску кінзу, часник, додайте перець чилі, додайте сік половину лайма і, за бажанням, цедру іншої половини лайма. Тонкою цівкою влийте олію, а потім — кокосове молоко, перемішайте, посоліть і поперчіть.
Салатний соус з базиліком
Заправка особливо добре підходить для різних літніх італійських салатів зі свіжими томатами, зеленню, моцарелою. Також підходить для пасти.
Інгредієнти:
- 4 ст. л. оливкової олії
- жменя свіжого листя базиліка
- 2 ст. л. білого винного оцту
- 1 зубчик часнику
Як готувати:
Вимийте зелень, очистіть і подрібніть часник. Всі компоненти збийте блендером до глянцевої однорідної маси.
Медово-гірчичний соус для літніх салатів
Інгредієнти:
- 1 ст. л. меду
- 1 ст. л. діжонської гірчиці
- 1 ч. л. гірчиці медової
- 2 ст. л. оливкової олії
- 1 ст. л. червоного винного оцту
- 1 зубчик часнику
- сіль і мелений чорний перець за смаком
Як готувати:
У невеликій мисці змішайте мед, два види гірчиці, оцет і подрібнений часник. Повільно вводьте оливкову олію, не перестаючи збивати. Посоліть і поперчіть, продовжуйте збивати, поки соус трохи не загусне.