
Днями директор Центру нейротехнологій сну і неспання Ілля Блохін розповів в бесіді з журналістами про те, що від безсоння сьогодні страждають близько 30% людей. Інший фахівець, професор Сергій Бельмер радить тим, хто стикаються з труднощами засипання і нічного сну включати в раціон харчування продукти з високою концентрацією триптофану – їх вживання допомагає вирішити дану проблему.
Сергій Бельмер пояснив, що триптофан – це амінокислота, що бере участь в синтезі серотоніну організмом. Від достатнього вироблення серотоніну, в свою чергу, залежить виробництво гормону сну мелатоніну: при нестачі серотоніну рівень мелатоніну також буде низьким, що позначиться на якості сну найгіршим чином.
«Добавки з триптофаном продають в аптеках, але простіше і корисніше скористатися його природними джерелами – продуктами», – зазначив професор Бельмер.
Які саме продукти рекомендує вчений?
- Горіхи (по спадаючій триптофану: мигдаль, кеш’ю, кедрові, фісташки, арахіс).
- Рибу (ставрида, лосось, тріска).
- М’ясо (індичка, курка, телятина, яловичина).
- Ікру.
- Сир.
- Бобові.
- Сир.
- Гриби.
- Банани.
Щоб триптофан краще засвоювався, в їжу необхідно вживати вуглеводи, вітаміни групи B, магній і цинк. При нестачі цих речовин в організмі триптофану буде дістатися до мозку і почати синтез серотоніну. Тому, за словами професора, обов’язково потрібно їсти зернові продукти, перш за все, каші.