Здоров’я серця: які харчові добавки шкодять артеріям

Sugar and spices

Стан жорсткості артерій є фактором ризику серцево-судинних захворювань і смерті. Дослідники стверджують, що харчові добавки і деякі кулінарні інгредієнти можуть привести до втрати еластичності судин.

За даними дослідження, механізми, що сприяють артеріальній жорсткості, не зовсім зрозумілі. Але, за словами автора дослідження Чанвей Лі, метаболоміка може точно виміряти кількість впливу, що потрапляє в організм.

Метаболоміка – це вивчення метаболітів, які створюються при передачі енергії в організмі. Метаболіти грають ключову роль у підтримці нормальної функції організму, а зміни їх рівня можуть відображати вплив факторів – куріння, харчування або забруднюючих речовин.

У цьому дослідженні вчені виявили багато метаболітів, пов’язаних з вживанням кави, алкоголю, продуктів харчування, біологічно активних добавок та навіть попадання пестицидів, зазначив Лі.

Використовуючи найсучаснішу панель метаболітів, Лі і його колеги провели аналіз зразків крові учасників в пошуках впливів навколишнього середовища, які вплинули на стан артерій.

Дослідження виявило 27 нових метаболітів, пов’язаних з артеріальною жорсткістю і навколишнім середовищем і способом життя.

Вчені змогли створити мережу метаболітів, щоб показати, як організм реагує на вплив середовища, і протестувати їх вплив на жорсткість артерій.

Більшість з них були пов’язані з іншими відомими факторами ризику – високим кров’яним тиском, високим рівнем холестерину або діабетом.

Тим часом деякі інші є харчовими добавками і кулінарними інгредієнтами. Так, наприклад, команда визначила, що такими факторами стали два пептиди – гамма-глутамілвалін і гамма-глутамілізолейцін. Вони зазвичай використовуються для посилення пікантного смаку курячого бульйону і інших продуктів.

Таким чином, потрапляючи в організм, ці речовини сприяють жорсткості артерій і створюють ризик серцево-судинних проблем.

Джерело

Поділись


Новини партнерів