Традиційна паска – це високий солодкий хліб з жовтим м’якушем і рум’яною скоринкою. Таким його пекли наші бабусі. Згодом рецепт вдосконалили, стали додавати родзинки, потім цукати і горіхи, роблячи паску ще смачнішою.
Ми приготували шість рецептів пасок від класики до новаторства.
Паска з цукатами і мигдалем
Хоч цукат і запозичене слово (cukaty, від cukier – “цукор”), ці солодощі вміли готувати вже давно і називали “сухе варення”. Цукати служили натуральним замінником цукерок, багатих на клітковину і органічні кислоти.
Вам знадобиться:
- Пшеничне борошно 1 кг
- Молоко 1,5 склянки
- Вершкове масло 300 г
- Яйце куряче 6 шт.
- Цукор 2 склянки
- Сіль ¾ чайної ложки
- Ізюм 150 г
- Цукати 50 г
- Свіжі дріжджі 50 г
- Волоські горіхи 50 г
- Ванільний цукор ½ чайної ложки
- Панірувальні сухарі за смаком
Спосіб приготування:
1. В 1,5 склянках теплого молока розведіть дріжджі, потім додайте сіль, цукор, стертий до білого кольору з яєчними жовтками, розтоплене масло або маргарин, яєчні білки, збиті в піну. Все це перемішайте, всипте чотири склянки борошна і замісіть тісто.
2. Зверху посипте борошном, накрийте і поставте на ніч у захищене від протягу місце.
3. Вранці додайте решту борошна, ванільний цукор, перемішайте тісто. Воно має бути не дуже густим, але добре вимішаним і вільно відставати від стінок посуду. Тісто накрийте і поставте в тепле місце для підйому.
4. Після того, як тісто підніметься, додайте родзинки, горішки, перемішайте і розкладіть у форми. Для отримання більш пишної паски форму треба заповнити на 1/3 висоти, для більш щільної – на 0,5 висоти.
5. Форми підготуйте так: дно покрийте білим, промасленим з двох сторін папером, боки змастіть маслом і обсипте борошном або товченими сухарями. Заповнені тістом форми поставте в тепле місце і накрийте рушником. Коли тісто підніметься на 3/4 висоти форми, змастіть верх збитим яйцем і поставте в духовку (не дуже жарку, приблизно 180 градусів) на 50-60 хвилин. Під час випічки форму з паскою треба дуже обережно повертати, але не трясти.
6. Щоб верх паски не підгорів, після того, як він зарум’яниться, накрийте його кружком паперу, змоченим водою. Готовність паски перевірте зубочисткою.
7. Після охолодження паску покрийте глазур’ю і прикрасьте цукатами та горіхами.
Паска з апельсиновою цедрою
Сімейний рецепт, який, за переказами, не любить протягів, гучного крику і грюкання дверима, а готувати її потрібно зі світлими думками.
Вам знадобиться:
- Свіжі дріжджі 60 г
- Молоко 600 мл
- Борошно 1,5 кг
- Вершкове масло 200 г
- Яйця 6 шт.
- Цукор 450 г
- Сіль 1,5 ч. Л.
- Стручкова ваніль, насіння 1 стручок
- Сільська сметана 300 г
- Цедра великого апельсина 1 шт.
- Апельсинові цукати 100-120 г
- Жовток для змазування 1 шт.
- Білок 1 шт.
- Цукрова пудра 150 г
- Вершки жирністю 30% 1 ст. л.
- Лимонний сік 1 ст. л.
Спосіб приготування:
1. Свіжі дріжджі розітріть з декількома ложками теплого молока в пасту. Влийте решту молока і всипте 500 г борошна, добре розмішайте, щоб не було грудок. Накрийте миску з опарою серветкою і залиште в теплому місці, поки вона не збільшиться в об’ємі в два рази.
2. Розтопіть вершкове масло і остудіть. Розітріть жовтки з цукром і сіллю, додайте сметану, терту цедру і насіння ванілі. Додайте опару яка підійшла і перемішайте. У кілька прийомів додайте борошно, що залишилося.
3. Потроху вливайте розтоплене масло, добре помішуючи тісто. Вимішуйте тісто руками близько десяти хвилин. Збийте білки і акуратно вмішайте в тісто. Тісто має вийти не дуже густим і відставати від стінок миски. Залиште тісто для підходу, воно має збільшитися вдвічі.
4. Підімніть тісто яке підійшло, додайте цукати, злегка присипані борошном. Трохи вимішайте, знову накрийте і залиште в теплому місці для підйому ще на 40-50 хв. Знову підімніть тісто і розкладіть його по формам, наповнюючи не більше ніж на 2/3 об’єму. Залиште ще для одного підходу.
5. Розігрійте духовку до 200 ° С. Змастіть поверхню пасок збитим жовтком. Поставте форми в духовку і печіть 40 хв. Виріжте з пергаменту кола, змочіть їх водою і накрийте паски. Зменшіть температуру духовки до 175 ° С і печіть ще 15-25 хв. Перевірте готовність дерев’яною паличкою. Вийміть готові паски з духовки, потім з форм. Покладіть на решітку і остудіть.
6. Коли паска повністю охолоне, приступайте до глазурі. Збийте білок до м’яких піків. Поступово додавайте цукрову пудру, не припиняючи збивати. Коли маса стане гладенькою, додайте вершки, збивайте 30 сек., Влийте лимонний сік і ще раз збийте. Відразу ж нанесіть глазур на повністю остиглі паски і залиште до повного застигання.
Паска Краффін
Краффін – це гібрид французького рогалики під назвою круасан і американського кексу маффіни. Готується він шляхом розшарування і випікання листкового тіста. Кондитер Рі Стівен, який придумав цю випічку, назвав своє дітище “єдинорогом в світі десертів”, адже секрет цього “мутанта” полягає не тільки в розшаровується тіста, але і в ніжній начинці, яку можна зробити будь-яку, на свій смак.
Вам знадобиться:
- Молоко 220 г
- Борошно 700 г
- Яйця 2 шт.
- Яєчні жовтки 4 шт.
- Цукор 80 г
- Ванільний цукор 15 г
- Вершкове масло 80 г
- Свіжі дріжджі 40 г
- Сіль за смаком
- Ізюм 100 г
- Суміш цукатів 50 г
- Коньяк 50 г
- Вершкове масло 100 г
Спосіб приготування:
1. Тепле молоко змішайте з дріжджами і ложкою цукру. Дайте піднятися шапочці. Просійте борошно в глибоку чашку і зробіть поглиблення. Збийте яйця і жовтки з цукром, масло розтопіть.
2. Коли дріжджі активуються, вилийте їх в муку, додайте туди збиті яйця і масло, сіль. Замішайте тісто. Покладіть його в чисту чашку і змастіть зверху рослинною олією. Накрийте плівкою, приберіть на годину. Через годину тісто має піднятися. Підготуйте формочки. Поділіть тісто на три частини. Сформуйте колобки, дайте їм полежати під плівкою.
3. Візьміть одну частину тіста і розкачати його в пласт. Можна на стіл налити ложку рослинної олії, тоді тісто не буде липнути і добре розкачається. Змастіть пласт маслом, викладіть родзинки і цукати. Поверніть пласт в рулет. Те ж саме зробіть з іншим тістом. Рулети повинні полежати під плівкою 20 хвилин. Потім розріжте рулет не до кінця. Загорніть один кінець рулету з зовнішньої сторони. Другий кінець рулету злегка підніміть і скрутіть, кінчик загорніть всередину. Покладіть паску в форму. Те ж робимо з іншими.
4. Приберіть на одну годину в тепле місце. Накрийте рушником. Тісто має піднятися. У формі має бути місце вгорі, куди буде рости паску. Духовку розігрійте до 200 градусів. Випікайте десять хвилин, потім зменшіть до 180 градусів. Накрийте зверху фольгою. Печіть всього 35-40 хвилин. Перевірте дерев’яною паличкою. По готовності дайте їм охолонути у формах. Посипте зверху цукровою пудрою або глазур’ю.
Шоколадна паска
Гідність такої паски в тому, що її м’якуш дуже пишна, та ще й волога всередині.
Вам знадобиться:
- Молоко 250 г
- Борошно 350 г
- Какао 50 г
- Масло вершкове 100 г
- Цукор 150 г
- Жовтки 2 шт.
- Дріжджі 15 г
- Журавлина сушена 90 г
- Волоський горіх 100 г
- Шоколад темний 150 г
- Цедра апельсина 30 г
- Карамель готова 100 г
Спосіб приготування:
1. Молоко, дріжджі, цукор і 50 грамів борошна ретельно перемішайте і поставте настоюватися. Після того як опара почне підніматися, замісіть тісто, додайте в нього какао, борошно, що залишилося, вершкове масло і жовтки.
2. Тісто також має піднятися, після чого наповніть ним формочки і поставте в піч на 20 хвилин при температурі 180 градусів. Темний шоколад розтопіть на водяній бані, перелийте в окрему ємність. Після того як паски будуть готові, полийте їх зверху темним шоколадом, також можна прикрасити карамеллю, цедрою апельсина, сушеною журавлиною і волоським горіхом.
Паска “Коломбо”
“Коломбо” – це італійський аналог нашої паски. Її пекли і продовжують пекти на Великдень в кожній італійській родині, найбільш часто в формі голубки – як символ миру. З переваг: тісто “Коломбо” виходить більш легким і легше звичного нам варіанту.
Вам знадобиться:
- Борошно пшеничне 350 г
- Яйця 3 шт.
- Цукор 150 г
- Розпушувач 1 пакетик
- Мигдаль 1 жменя
- Лимон (цедра) 1 шт.
- Ром 90 мл
- Мигдальний есенція 1 ч. Л.
- Молоко 170 мл
- Цукати, родзинки, шоколад за смаком
Спосіб приготування:
Відокремте жовтки від білків. Збийте білки в густу піну, а жовтки – з цукром. У збиті жовтки додайте борошно, молоко і ром. Замішайте тісто і введіть розпушувач. Додайте мигдаль, цукати, цедру апельсина і лимона, а також мигдалеву есенцію. Змішайте збиті білки з тістом. Змастіть форму рослинною олією. Викладіть тісто у форму і випікайте протягом 40 хвилин при температурі 180 градусів.