
Якщо людина середнього віку звернеться до терапевта зі скаргою на підвищення тиску, їй напевно пропишуть таблетки, які доведеться приймати все життя, але тиск від них не нормалізується. Адже гіпертонія – хвороба хронічна, що в перекладі на розмовну мову означає невиліковна. Однак лікарі тибетської медицини так не вважають і готові розповісти, як повернути артеріальний тиск в норму.
Що робити при гіпертонії
Зазвичай початкова стадія гіпертонії виглядає так: людина погано засинає, прокидається посеред ночі і довго, півтори-дві години не може знову заснути. Порушення сну, як правило, призводить до підвищення тиску, і відбувається це частіше у людей рішучих, емоційних, нестриманих, запальних, з жовчним або панічним характером, схильних впадати в такі стани, як тривога, гнів, довго обсмоктувати неприємності і не вміють перемкнути свідомість на позитивні аспекти життя.
З медичної точки зору, симптоматична гіпертонія настає як наслідок перенесеного пієлонефриту або гломерулонефриту: хвороби нирок закономірно призводять до зростання артеріального тиску.
Часом різкий підйом тиску спостерігається не відразу після нервового зриву, а, скажімо, через два-три дні після нього. Він може збігатися з поганою метеорологічною обстановкою або з одним із днів особливого положення Місяця – молодика, повного місяця або чвертей місячних фаз.
Реагуючи на стресову ситуацію, організм видає підвищений вміст холестерину в крові, жовчний міхур виділяє надлишок жовчі, яка потрапляє в кров. У найбільш гострій формі ці процеси виражені у людей, які не вміють контролювати свої емоції, схильні до ризику інфаркту або інсульту – наслідків надлишку крові в серці і кровоносних судинах. Підвищений тиск – провісник цього сумного фіналу.
Печінка виробляє речовину протромбін, викид якого в кров посилюється в стресових ситуаціях, на тлі психічного збудження. Він сприяє згущенню крові, її згортанню, звуженню кровоносних судин, утворенню атеросклеротичних бляшок і в кінцевому підсумку тромбів.
Як повернути артеріальний тиск в норму
Щоб не допустити такого сумного розвитку подій, людина, у якої регулярно підвищується артеріальний тиск, повинна так скорегувати свій спосіб життя, щоб виключити фактори, які цьому підвищенню сприяють.
Харчування слід змінити так, щоб воно стало роздільним. Нехай не строго у відповідності з усіма вимогами цієї концепції. Але стежте хоча б за тим, щоб білки не потрапляли в організм одночасно з вуглеводами. Це трохи незвично для нашої традиції організації застіль. Потрібно засвоїти важливу істину: хліб – повноцінний самостійний продукт харчування, він не повинен супроводжувати м’ясні та рибні страви, супи і закуски. Він містить складні вуглеводи, з яких будується холестериновий комплекс.
Хочете з’їсти шматок хліба – з’їжте. Але курку або заливну рибу їжте через три-чотири години вже без хліба.
Коли ви змішуєте різнорідні продукти, травний тракт не встигає їх розділяти. Працюючи на межі своїх можливостей, він вимагає від організму підвищеної кількості крові і, зокрема, гемоглобіну. Ось чому у гіпертоніків часто червонуватий колір обличчя і почервонілі білки очей. У той же час надлишок жовчі в крові визначає пожовтіння обличчя, долонь, білків очей.
Увага
Проникаючи в кров і органи, жовч в своєму надлишку може спровокувати хворобу Боткіна (в просторіччі, жовтяницю). Тому гіпертонія неприємна і небезпечна навіть не сама по собі, а як передвісниця гепатиту.
Взагалі, це, як і холецистит, хвороба літніх людей, але емоційні люди часто страждають нею і в молодому віці.
Симптомами захворювання, крім порушення сну, стають головний біль, тяжкість в потилиці, миготіння мушок перед очима, запаморочення, забудькуватість, здригання при різких звуках, короткочасні болі в серці, які швидко проходять, оніміння в безіменному пальці і мізинці лівої руки (через нього проходить меридіан серця), почервоніння очей, сухість у роті і в носі, малорухливість м’язів шиї і болючість м’язів так званої комірцевої зони, відчуття жару в тілі, а після його зникнення – легкий озноб.
При цих симптомах підвищення верхнього тиску, скажімо, до 140, якщо зазвичай у людини тиск був, припустимо, 130/70, вже слід вважати ознакою гіпертонії.
Гіпертонічний криз може бути швидким і коротким (при емоційному сплеску, роздратуванні, спалахах гніву) або часто повторюватися.
Тривалий криз може тривати тижнями, супроводжуватись болями в потилиці, в серці і з важкістю в лівій руці.
Тиск, що зріс до 140, може стати нормою, а стрибки можуть досягати позначки 180.
Тривалий гіпертонічний криз нерідко закінчується інсультом або інфарктом.
У емоційних людей повторювані гіпертонічні кризи можуть призвести до стрімкого розвитку хвороби і навіть раптової смерті.
Основа в лікуванні гіпертонії – зміна духовної та психологічної сторони буття: необхідно стежити за своїми емоціями, не допускати їх зашкалювання, спалахів гніву, туги, зневіри. Щоб перемогти гіпертонію, доведеться намагатися покращити свій характер.
Крім найпростішого дотримання принципу роздільного харчування, потрібно стежити за гармонійним співвідношенням в раціоні всіх шести смаків, виключити з раціону надлишки солоного, кислого, гіркого і гострого.
Надлишки – це, якщо ви любите часник і з’їдаєте більше одного зубчика. Цю дозу перевищувати не слід, причому їсти часник треба разом з іншими продуктами. Якщо вас тягне на солоні огірочки, з’їжте кілька кружалець, але не два-три огірка.
Помірність необхідна у ставленні до маринованих і солоних грибів, помідорів, оселедця.
Допустима межа вживання солоного – поки не захочеться пити.
Перебір кислого виснажує печінку, він проявляється в характерній гримасі, коли зводить щелепи.
Гостре не повинно обпалювати глотку; якщо всередині все горить, ось це і є перебір.
Що можна і що не можна їсти гіпертонікам?
Кандидату в гіпертоніки доведеться відучити себе від смажених страв, замінюючи їх вареними і приготованими на пару.
Протипоказані жирні продукти, за винятком сала, яке дає хороший холестерин, тому допустимо з’їсти скибочку сала, особливо в зимову пору року. Але і тут не слід зловживати: 50 грамів в день – межа.
Замість солі (її надлишок особливо протипоказаний емоційним людям) можна використовувати соєвий соус, що дає солоний смак. Набагато краще хлористого натрію морська сіль. Щіпку, відварену в половині склянки води, пийте протягом дня.
Гіпертоніки можуть взяти на озброєння два тибетських рецепта, які доповнюють один одного.
1. 25 г насіння кукурудзи та 50 г рису варять чотирнадцять хвилин на малому вогні в склянці води. З’їдають за один раз, краще ввечері замість вечері.
2. Інший рецепт: дрібно нарізані 500 г яловичини варять годину в літрі води, додають склянку будь-якого вина і варять ще три хвилини. Цю страву необхідно з’їсти за два рази, наприклад, в обід і на вечерю. І так протягом тижня. Така страва поліпшить роботу органів, які своєю активністю зможуть протистояти енергії Ян, посиленій у людей емоційного типу.
Вчені стверджують
Емоційні люди повинні відмовитися від смаженої і жирної їжі, обмежити надходження в організм гострого (включаючи цибулю і часник) і дуже кислого, зате перейти на варену і їжу, приготовану на пару і збільшити споживання гіркого і солоного. Всі смаки споживаної їжі повинні бути двоскладними: гірко-кислий, гірко-солоний, кисло-солодкий, солодко-солоний.
Горезвісна дратівливість емоційних людей знімається за допомогою гіркого смаку.
Розумні жінки, чиї активні чоловіки нерідко відрізняються спалахами гніву, знають, як їх втихомирити: достатньо зварити на пару шматок м’яса, полити його гірко-терпким соусом, приготованим на основі гірчиці або хрону, а також ревеню, і чоловік одразу подобрішає.
Треба розуміти, що дратівливість – не наслідок поганого характеру, а результат захворювання, яке вимагає ретельного лікування. Спробуйте давати такій людині щавель, кропиву, ревінь – не мине й тижня, як вона заспокоїться.
Гірка їжа – це гірчиця і хрін, якими емоційні люди не мають права нехтувати. Таких гірких приправ має бути більше, ніж зазвичай. Намагайтеся намазувати гірчицею хліб і додавати її і хрін до всього, до чого тільки можна.