Риб’ячий жир – це комплекс кислот, які можна отримати з риби і морепродуктів. У його склад входить омега – 3 кислоти, в тому числі незамінні (які не виробляються тілом людини, надходять тільки з їжею).
З чого складається риб’ячий жир?
Риб’ячий жир – це продукт тваринного походження. У ньому містяться різні вітаміни, мікро і макроелементи.
Найбільш значущі складові:
- омега – 3 жирні кислоти;
- вітаміни (в основному А і D);
- антиоксиданти.
Омега – 3 жирні кислоти містяться у великій кількості в рибі, печінці тріски, і лляній олії.
Основні ефекти:
- нормалізують ліпідні показники крові, що призводить до зниження ризику інфарктів і інсультів;
- знижує тиск;
- прискорюють відновлення після травм і важких навантажень;
- пригнічує надмірну секрецію кортизолу;
- покращує стан суглобів і шкіри;
- нормалізує нервову діяльність.
Вітамін А відповідальний за стан шкіри, слизових оболонок і зір. Його нестача може проявлятися сухістю шкірних покривів, порушенням сутінкового зору і зниженням імунітету.
Вітамін D особливо необхідний в дитячому віці. Він бере участь в обміні Ca і P, які необхідні для побудови кісткової системи.
Антиоксиданти нейтралізують вільні радикали, які викликають старіння і загибель клітин.
Користь риб’ячого жиру
Риб’ячий жир необхідний для правильного формування опорно-рухової системи у дітей. У жінок він покращує стан шкіри і її придатків, зменшує зайву пігментацію. Також лікарі рекомендують вживати його жінкам, з порушеннями функцій яєчників. У чоловіків цей продукт знижує ризик виникнення раку простати.
Також риб’ячий жир нормалізує артеріальний тиск і знижує ризик тромбоутворення. Людям, з підвищеною масою тіла також рекомендується вживати цю добавку, так як вона прискорює обмін речовин, сприяючи швидкому зниженню ваги. З цієї ж причини риб’ячий жир приймають і спортсмени. Крім жироспалюючої дії, він сприяє швидкому відновленню після важких тренувань.
Риб’ячий жир показаний при багатьох захворюваннях нервової системи. Він володіє нейропротекторною дією, покращує пам’ять, сприяє нормалізації нервово-психічних функцій.
Основними показання для застосування риб’ячого жиру є:
- атеросклероз будь-якої локалізації;
- артеріальна гіпертензія;
- вагітність;
- профілактика рахіту у дітей;
- зниження ваги;
- хвороби нервової системи.
- особливості прийому
Риб’ячий жир приймають під час або після їжі. Дорослій людині необхідно близько 15 мл або 1000-2000 мг на добу. Рекомендується ділити дозу на 3-4 прийоми.
Дітям, починаючи з першого місяця життя, призначають по 3-5 крапель 2 рази в день. До року дозу підвищують до 1 чайної ложки. Діти, старше 7 років, приймають риб’ячий жир по 1 столовій ложці 3 рази на день.
Основні стани, при яких протипоказаний прийом риб’ячого жиру:
- алергічні реакції;
- гіперкальціємія;
- гіпервітаміноз D;
- саркоїдоз;
- тиреотоксикоз;
- хронічна ниркова недостатність.
Варто пам’ятати, що перед прийомом будь-яких медикаментів, необхідно проконсультуватися з лікарем.