Вирішивши стати вегетаріанцем, кожна людина замислюється про те, чим вона буде харчуватися. Питання це дійсно важливе, адже звикаючи до м’яса, багато хто просто не розуміє, як можна обходитися без нього в подальшому, і які страви готувати.
Щоб відповісти на це питання, перш за все, слід зрозуміти, що вегетаріанець вегетаріанцю різні. По суті, вегетаріанцями називають людей, які відмовляються від вживання продуктів тваринного походження. Проте класифікація їх досить різноманітна. Так наприклад:
- ово-лакто-вегетаріанці – відмовляються від риби та м’яса, але вживають молоко і яйця;
- лакто-вегетаріанці – утримуються від м’яса, риби та яєць, але вживають молоко і молочні продукти;
- ово-вегетаріанці – відмовляються від риби, м’яса і молока, але їдять яйця;
- вегани – найсуворіші вегетаріанці, які виключають з раціону буквально всі продукти тваринного походження.
Але ж є ще:
- сироїди – вегетаріанці, які відмовляються від будь-якої термообработаної їжі, вважаючи за краще вживати їжу виключно в сирому вигляді;
- фрукторіанці – вегетаріанці, які вживають тільки плоди рослин.
Причини стати вегетаріанцями у кожного свої. Одні приходять до цього вимушено, за медичними показаннями, бажаючи позбутися від того чи іншого захворювання. Інші керуються моральними і екологічними поглядами, так як не сприймають вбивству тварин. А треті просто вважають вегетаріанську їжу більш здоровою і корисною для організму, яка до того ж дозволяє худнути. І це стає найважливішим приводом для відмови від продуктів тваринного походження.
Яким би не був привід переходу на вегетаріанську систему харчування, кожна людина повинна мати в арсеналі десяток смачних і корисних рецептів вегетаріанських страв. І це, перш за все, улюблені всіма салати.
Топ-12 простих і смачних вегетаріанських салатів
1. Швидкий яєчний салат
Такий салат можна використовувати і як бутербродну масу. Для цього потрібно підсушити в тостері хліб, зверху покласти тонким шаром салат, і поверх салату покласти скибочки огірка, помідора або авокадо.
Складові:
- яйця зварені круто – 10 шт;
- майонез – 120-150 г;
- петрушка – 5 гілочок;
- зелена цибуля – невеликий пучок;
- гірчиця – 1 ч.л .;
- лимон – 1 шт;
- червоний і чорний мелений перець, а також сіль – за смаком.
Щоб приготувати це просте, але надзвичайно смачне і апетитне блюдо вам потрібно:
1. Очистіть варені яйця від шкаралупи і поріжте їх ножем якомога дрібніше.
2. Покладіть подрібнені яйця в глибоку миску, посипте червоним і чорним перцем, посоліть і полийте соусом з лимонного соку, гірчиці і майонезу.
3. Наріжте зелень і додайте до яєць.
4. Перемішайте салат ложкою до однорідності і подавайте до столу.
2. Салат з яйцями і плавленим сиром
Складові:
- яйця – 3 шт;
- сир плавлений – 3 сирка;
- майонез – 100 г;
- варена морква – 2 шт;
- часник – 3 зубчики;
- великий помідор – 1 шт;
- сіль за смаком.
Це ще один варіант яєчного салату, але з більш складним складом, а значить і більш вишуканим смаком. Для його приготування:
1. Охолодіть плавлений сирок в холодильнику, а потім натріть його на крупній тертці.
2. За допомогою цієї ж тертки подрібніть відварну моркву.
3. Очистіть часник і пропустіть через часникодавку.
4. Відваріть яйця, очистіть їх від шкаралупи і дрібно поріжте ножем.
5. Наріжте помідор на невеликі кубики.
6. Покладіть підготовлені інгредієнти в глибоку миску, залийте їх майонезом, посоліть і ретельно перемішайте.
7. Прикрасьте салат натертим на тертці яєчним жовтком, кружечками огірка або часточками помідорів. Спробуйте, це дуже смачно!
3. Салат з пекінської капусти, огірка і кукурудзи
Складові:
- пекінська капуста – 1/3 качана;
- консервована кукурудза – ½ банки;
- свіжий огірок – 1 шт;
- зелена цибуля – ½ ручка;
- кріп – ½ пучка;
- лимонний сік – 1 ч.л .;
- оливкова олія – 1 ст.л .;
- перець і сіль – за смаком.
Простий і надзвичайно смачний хрусткий салатик зі свіжою капустою і огірком припаде до смаку буквально всім. Для його приготування:
1. Промийте пекінську капусту, подрібніть її ножем і відправте в миску.
2. Огірок поріжте соломкою і додайте до капусти.
3. Промийте і обсушіть цибулю і петрушку. Подрібніть зелень, присипте нею капусту з огірком і добре перемішайте.
4. Відкрийте консервовану кукурудзу і половину банки викладіть в салат, знову перемішавши його.
5. Змішайте лимонний сік з оливковою олією, додайте по щіпці солі і чорного перцю.
6. Готовою заправкою залийте свіжий салат, перемішайте і можете подавати страву своїм гостям. До речі, при бажанні, заправку з олії і лимонного соку ви зможете замінити самостійно приготованим майонезом.
4. Салат з квасолею, маслинами і солодким перцем
Складові:
- червона консервована квасоля – 160 г (1 банка);
- маслини без кісточок – 80 г (1 банка);
- солодкий болгарський перець – 1 шт;
- гостра аджика – 2 ст.л .;
- рослинна олія (горіхова або кунжутна) – 1 ст.л .;
- петрушка (кріп, кінза) – 2 гілочки;
- сіль і чорний мелений перець – за смаком.
Це ситне, але при цьому легке і пікантне блюдо стане відмінним рішенням для веселого літнього свята або теплої сімейної вечері. Щоб приготувати страву:
1. покладіть квасолю в друшляк, промийте проточною водою і відкиньте в глибоку миску.
2. Маслини поріжте кружечками і додайте до квасолі.
3. Перець поріжте соломкою або кубиками, а потім відправте до квасолі і маслин.
4. Поперчіть і посоліть інгредієнти, додайте рубану зелень, аджику і полийте олією.
5. Перемішайте салатик і можете подавати до столу. Гості вашого будинку обов’язково оцінять цей незвичайний витвір кулінарного мистецтва.
5. Швидкий салат з авокадо і помідорами
Складові:
- великий помідор – 2 шт;
- авокадо – 1,5 шт;
- часник – 1-2 зубчики;
- оливкова олія – 2 ст.л .;
- сік лайма – 2 ст.л .;
- чорний перець і сіль – по 1 щіпці.
Вирішивши порадувати себе легким свіжим салатом, який подарує вам справжнє задоволення і при цьому не нагрузить шлунок, спробуйте приготувати цю чудову страву:
1. Томати наріжте кубиками і покладіть в миску.
2. Авокадо розріжте навпіл, видаліть кісточку, зніміть шкірку, а м’якоть наріжте кубиками. Додайте до порізаних помідорів.
3. Часник дрібно поріжте або пропустіть через прес, а потім присипте ним подрібнені інгредієнти.
4. Окремо змішайте оливкову олію і сік лайма, перець і сіль, перемішайте і залийте салат.
5. Перемішайте страву, викладіть її в салатницю і подавайте до столу.
6. Салат з грибами, капустою та огірками
Складові:
- пекінська капуста – 150 г;
- гриби (гливи) – 150 г;
- свіжий огірок – 2 шт;
- ріпчаста цибуля – ½ цибулини;
- часник – 1 зубчик;
- лимонний сік – 1 ст.л .;
- оливкова олія – 2 ст.л .;
- насіння кунжуту – 1 ст.л .;
- перець і сіль – по 1 щіпці.
Бажаєте отримати нові смакові відчуття? Спробуйте поєднання свіжої хрусткою капусти і обсмажених грибів.
Щоб приготувати цей оригінальний салатик:
1. Дрібно наріжте капусту, а огірки наріжте соломкою. Перемішайте інгредієнти в глибокій мисці.
2. Наріжте цибулю півкільцями, відправте її на сковорідку і обсмажте до золотистої скоринки буквально 3-4 хвилини.
3. Додайте в сковороду попередньо нарізані гливи, підсмажте їх з цибулею ще 7-8 хвилин.
4. Пропустіть через прес часник і додайте м’якоть в сковорідку до цибулі і грибів.
5. Давши обсмаженим інгредієнтам охолонути, перекладіть їх до пекінської капусти і огірків, а потім перемішайте ложкою.
6. На сухій сковорідці протягом декількох хвилин обсмажуйте кунжутне насіння, постійно помішуючи його.
7. Посоліть і поперчіть салат, полийте його оливковою олією і лимонним соком.
8. Перемішайте страву, присипте зверху кунжутним насінням, викладіть на тарілку і подавайте до столу.
7. Вегетаріанський салат «Олів’є»
Складові:
- картопля – 4 шт;
- солоні огірочки – 3 шт;
- консервований горошок – 200 г;
- консервовані печериці – 200 г;
- морква – 2 шт;
- корінь селери – 100 г;
- маслини без кісточок – 100 г;
- вегетаріанський (пісний) майонез – 200 г;
- солодке яблуко (за бажанням) – 1 шт;
- ріпчаста цибуля – 1 шт;
- сіль за смаком.
Яке свято обходиться без салату «Олів’є»? Але якщо вам набрид смак цього воістину шедеврального салату, спробуйте урізноманітнити рецепт. Для цього:
1. Очищену картоплю, моркву і корінь селери покладіть в каструлю, залийте водою і варіть приблизно 20-25 хвилин. По закінченню процесу злийте воду, дайте овочам охолонути і наріжте їх кубиками.
2. Видаліть шкірку з яблука, виріжте серцевину і також поріжте на кубики.
3. Наріжте мариновані печериці шматочками, а цибулю і солоні огірочки просто подрібніть.
4. Маслини поріжте на половинки, а банку з горошком відкрийте і злийте воду.
5. Всі інгредієнти з’єднайте в одній великій мисці і ретельно перемішайте.
6. Посоліть, залийте домашнім майонезом, ще раз ретельно перемішайте «Олів’є» і можете розкладати по тарілках.
8. «Цезар» – вегетаріанський салат з сиром
Складові:
- листя салату айсберг – 8 шт;
- пекінська капуста – 4 листи;
- житній хліб – 6 шматочків;
- сир Пармезан – 100 г;
- копчений адигейський сир – 300 г;
- помідори черрі – 12 шт.
заправка:
- натуральний йогурт – 300 мл;
- лимонний сік – 1 ст.л .;
- гірчиця – 2 ч.л .;
- часник – 2 зубчики;
- сіль за смаком.
А це цікавий рецепт знаменитого салату «Цезар», але без додавання курки.
Щоб приготувати його:
1. Для початку відправте нарізаний кубиками хліб в духовку, розігріту до 200 ° C на 7-10 хв.
2. Приготуйте заправку, розмішавши в йогурті лимонний сік, роздавлений часник, гірчицю і сіль.
3. Листя салату і капусти промити, обсушити на паперовому рушнику і, розірвавши руками, покладіть на дно посуди. Збризніть приготованим соусом.
4. Копчений адигейський сир поріжте кубиками, а Пармезан натріть на тертці. Викладіть кубики сиру на зелень, а потім присипте сирною стружкою. Знову збризніть соусом.
5. Посипте салат приготованими сухариками і залийте заправкою.
6. Прикрасьте блюдо розрізаними навпіл помідорами черрі і можете подавати салат своїм гостям.
9. Новорічний салат «Грецькі мотиви»
Складові:
- помідори – 4 шт;
- сир тофу – 300 г;
- болгарський перець – 2 шт;
- пекінська капуста – ½ шт;
- цибуля ріпчаста червона – 1 шт;
- маслини без кісточок – 80 г (1 банка);
- оливкова олія – 3 ст.л .;
- лимонний сік – 2 ст.л .;
- зелень – 1 пучок;
- сіль і перець – за смаком.
Готуючи святкові страви для зустрічі Нового року, обов’язково приготуйте цей дивно смачний салатик. Цей шедевр середземноморської кухні створить настрій свята.
Для його приготування:
1. Промийте солодкий перець, видаліть нутрощі і наріжте овоч соломкою.
2. Томати промийте і поріжте часточками.
3. Ножем нашинкуйте капусту, а цибулю наріжте півкільцями.
4. Тофу поріжте великими кубиками.
5. З’єднайте всі перераховані інгредієнти в глибокій мисці і додайте до них консервовані маслини.
6. Посоліть, поперчіть і полийте подрібнені інгредієнти сумішшю з лимонного соку і оливкової олії, після чого перемішайте.
7. Залишається лише викласти салатик на блюдо і подати на стіл.
10. Вегетаріанський салат «під шубою»
Складові:
- буряк – 3 шт;
- картопля – 3 шт;
- морква – 2 шт;
- свіжі огірки – 2 шт;
- лист норі – 3 шт;
- копчений ковбасний сир – 200 г;
- кунжут – 2 ст.л.
Домашній майонез для заправки:
- сметана – 300 мл;
- рідка гірчиця – 2-3 ч.л .;
- спеції (асафетида, сухий імбир, чорний перець, коріандр, сіль) – за смаком.
Багато вегетаріанців дуже скучають за своїм коханим салатом оселедець «під шубою». Саме для них ми готові запропонувати рецепт вегетаріанського салату «під шубою». Готується він просто:
1. Відваріть буряк, картоплю і моркву, почистіть і натріть на крупній тертці.
2. Подрібніть на тертці ковбасний сир, а огірки поріжте соломкою.
3. У сметані розведіть гірчицю, спеції і сіль, і перемішайте.
4. Залишається лише сформувати салат, для чого на дно блюда викладіть картоплю, посоліть її і нанесіть шар приготованого майонезу.
5. Зверху викладіть розірвані на шматки листи норі, посипте їх подрібненим сиром і промажте майонезом.
6. Слідом укладіть подрібнені огірки, промазав їх заправкою.
7. Далі йде шар моркви, який солиться і також змащується майонезом.
8. Останнім шаром стане подрібнений буряк. Його також змастіть майонезом.
9. Посипте салат «під шубою» злегка обсмаженим кунжутом і подавайте своїм гостям.
11. Салат з корейською морквою
Складові:
- картопля – 2 шт;
- солоний огірок – 1 шт;
- корейська морква – 120 г;
- смажені гриби – 150 г;
- сметана – 3-4 ст.л;
- французька гірчиця з зернами – 1 ч.л .;
- сіль за смаком.
Цей салатик підійде як для повсякденного раціону, так і для святкового столу. Він досить ситний щоб замінити один з прийомів їжі, але при цьому не навантажує організм зайвими калоріями.
Готується він у такий спосіб:
1. Відваріть картоплю в мундирах, почистіть і наріжте її кубиками.
2. Викладіть подрібнений овоч на блюдо, зверху розподіліть французьку гірчицю, посоліть і змастіть сметаною.
3. Наріжте кубиками солоний огірочок і викладіть поверх сметани.
4. Зверху огірки посипте смаженими грибочками і нанесіть ще один шар сметани.
5. Далі викладіть картоплю яка залишилася, на яку знову нанесіть сметану.
6. Останнім шаром повинна стати корейська морквина.
7. Перед подачею на стіл прикрасьте салат зеленню.
12. Цитрусовий салат з ананасом
Складові:
- консервовані мандарини – 300 г;
- консервований ананас – 250 г;
- листя салату – 250 г;
- червоний виноград без кісточок – 1 стакан;
- часточки грейпфрута – 250 г;
- волоські горіхи – 10 шт.
заправка:
- апельсиновий сік – ½ склянки;
- оливкова олія – ¼ склянки;
- мед – ¼ склянки;
- білий винний оцет – 2 ст.л .;
- мак – 1 ч.л.
- сіль – 1 щіпка.
Така екзотична страва підійде для різних свят, особливо влітку, коли так хочеться свіжості.
Для приготування цього смачного цитрусового салату:
1. У глибокій мисці змішайте порвані руками листя салату, виноград, а також подрібнені часточки мандаринів, ананаса і грейпфрута.
2. Змішавши інгредієнти, розкладіть їх по сервірувальним тарілках.
3. Залийте подрібнені фрукти заправкою з суміші апельсинового соку і рослинної олії, меду і маку, оцту і солі.
4. На сухій сковорідці обсмажте очищені волоські горіхи буквально 5-7 хвилин, а потім остиглими половинками горіхів прикрасьте блюдо і подавайте його до столу.
Приємного вам апетиту!