Дріжджове, заварне, листкове і пісочне тісто вийде відмінним навіть без яєць і молочних продуктів.
1. Пісне дріжджове тісто
Підходить для пирогів, пиріжків, булочок, піци.
складові
- 5 г сухих дріжджів;
- 2 столові ложки цукру;
- 500 г борошна;
- 300 мл теплої води;
- ¼ чайної ложки солі;
- 60 мл рослинної олії+ трохи для змащування.
приготування
У невеликій ємності з’єднайте дріжджі, цукор і одну чайну ложку борошна. Влийте трохи води і перемішайте. Продовжуючи помішувати, додайте воду, що залишилася. Накрийте харчової плівкою і залиште в теплому місці на 10 хвилин.
Потім перелийте цю суміш в ємність побільше. Додайте сіль і перемішайте. Всипте один стакан просіяного борошна, ретельно перемішайте, знову накрийте плівкою і залиште в теплому місці ще на півгодини.
Додайте олію і поступово додайте майже все просіяне борошно. Висипте на стіл борошно, що залишилося, викладіть тісто і місіть його руками протягом приблизно 10 хвилин. Воно повинно вийти еластичним, м’яким і однорідним.
Злегка змастіть тісто і чисту глибоку ємність олією. Викладіть туди масу, накрийте плівкою і залиште в теплому місці на 1 годину, щоб тісто піднялося.
2. Пісне дріжджове тісто на картопляному відварі
Підходить для пирогів, пиріжків, булочок, піци.
складові
- 2 великі картоплини;
- 350 мл води;
- ½ чайної ложки солі;
- 50 г цукру;
- 15 г пресованих дріжджів;
- 40 мл рослинної олії + трохи для змащування;
- 280-300 г борошна.
приготування
Наріжте картоплю невеликими шматочками. Закип’ятіть воду в каструлі, викладіть туди бульби і відваріть до м’якості. Злийте картопляний відвар в окрему ємність. У вас повинно вийти приблизно 200 мл відвару.
Розімніть картоплю в пюре. Додайте відвар і перемішайте до однорідної консистенції. Остудіть суміш до кімнатної температури і перелийте в миску.
Додайте сіль і цукор і перемішайте. Потім додайте дріжджі та олію і добийтеся однорідності маси. Порційно всипте просіяне борошно, замішуючи тісто.
Злегка змастіть його і чисту глибоку ємність олією. Викладіть туди тісто, накрийте плівкою і залиште в теплому місці на півгодини. Потім перемішайте масу руками, змастивши її олією, знову накрийте плівкою і залиште ще приблизно на 30 хвилин.
3. Пісне заварне тісто
Підходить для вареників.
складові
- 450-500 г борошна + трохи для посипання;
- 300 мл окропу;
- 1 чайна ложка солі;
- 3 столові ложки рослинної олії.
приготування
Просійте борошно і зробіть в ньому поглиблення. Додайте в окріп сіль та олію і перемішайте. Влийте рідину в поглиблення в борошні, ретельно перемішуючи.
Коли маса трохи охолоне, помніть її руками. Викладіть на присипаний борошном стіл і вимішуйте вручну близько 10 хвилин. Перекладіть тісто в миску, накрийте плівкою і залиште на півгодини.
4. Пісне листкове тісто
Підходить для листкової випічки.
складові
- 325 г борошна + трохи для посипання;
- ¼-½ чайної ложки солі;
- 200 мл газованої води;
- 70 мл рослинної олії.
приготування
Змішайте просіяне борошно і сіль. Зробіть поглиблення, влийте воду і замісіть однорідне тісто. Покладіть його в пластиковий пакет і залиште при кімнатній температурі на 20 хвилин.
Присипте стіл борошном, викладіть тісто і розділіть на чотири рівні частини. Розкачайте його однаковими дуже тонкими пластами.
Змастіть олією один з них і покрийте іншим. Повторіть те ж саме з рештою тіста. Останній пласт також повинен бути промазаний олією.
Щільно скрутіть тісто рулетом. Розріжте його навпіл і злегка скрутіть кожну частину в джгут. Викладіть тісто в пакети і покладіть в морозилку на 20 хвилин. Потім рулетики потрібно розрізати на кілька частин і розгортати зрізом вгору.
5. Пісне пісочне тісто
Підходить для печива, пирогів.
складові
- 125 мл крижаної води;
- 125 мл рослинної олії;
- ½ чайної ложки солі;
- 320-350 г борошна.
приготування
Додайте до води олію і сіль. Збийте міксером до утворення пишної білої піни. Просійте борошно, влийте в нього підготовлену суміш і замісіть еластичне тісто.