
Всі продукти рослинного і тваринного походження володіють цілим набором вітамінів, мікроелементів, кислот та інших важливих складових. Однак є серед них і справжні рекордсмени за вмістом тих чи інших корисних речовин. Додайте їх в свій раціон і забудьте про зимовий авітаміноз і погане самопочуття.
Морська капуста
Ламінарія, або морська капуста, недарма отримала звання суперфуду: вона містить рекордну кількість відразу декількох найважливіших мінералів.
Перш за все, це йод: 100 грамів ламінарії забезпечать організм подвійною нормою мікроелемента і стануть відмінною профілактикою захворювань щитовидної залози.
Лідирує морська капуста і за кількістю заліза. Мікроелемент виконує безліч важливих функцій: нормалізує роботу серцево-судинної системи, печінки, нирок і органів травлення, перешкоджає ожирінню, сприяє підвищенню імунітету, покращує стан волосся і нігтів.
Ну і, нарешті, морська капуста багата калієм і магнієм, а також натрієм, завдяки якому вона може служити корисною і смачною заміною кухонної солі.
Сушені білі гриби
Крім чудового смаку і аромату сушені білі гриби – ще й справжнє джерело важливих мікроелементів. Їм немає рівних за вмістом калію: 100 г сушених боровиків в 1,5 рази перевищують добову потребу організму в цьому мікроелементі. Калій бере участь у регулюванні водно-сольового і вуглеводного обміну, впливає на активність деяких важливих ферментів, підвищує тонус м’язів і покращує роботу серця і шлунково-кишкового тракту.
Багаті сушені боровики і вітаміном В2 (рибофлавін), який приймає важливу участь в метаболізмі і сприяє виробленню колагену, важливого для красивої пружної шкіри.
Також сушені боровики – відмінне джерело заліза і вітаміну С, а за вмістом білків вони в два рази випереджають рибу і яловичину.
Кунжут
Кунжут, або сезам, – східна рослина з воістину унікальними властивостями.
Продукт тримає марку першості за кількістю відразу двох мікроелементів – магнію і кальцію: 100 г неочищеного кунжуту здатні з лишком компенсувати добову потребу організму і в тому, і в іншому.
Магній важливий для нормальної роботи нервової системи, міцних зубів і кісток, скорочення і розслаблення судин, нормалізації тиску і метаболізму. Кальцій – головний будівельний матеріал нашої кісткової системи, також бере участь в нормалізації кислотності крові і посиленні захисних функцій організму. Причому кальцій міститься в кунжуті в органічній формі, тому відмінно засвоюється.
Крім того, кунжут надзвичайно багатий залізом, за вмістом якого не поступається морській капусті, а також є одним з кращих джерел фосфору.
Печінка тріски
Вітамін А – головний компонент, необхідний для роботи нашої імунної системи, підтримки здорового обміну речовин і гарного зору. Він нейтралізує дію вільних радикалів, підсилює процеси регенерації і відновлення шкіри, стимулює вироблення колагену і надзвичайно важливий для внутрішньоутробного розвитку плоду.
Брак вітаміну А може обернутися серйозними проблемами зі здоров’ям. Щоб їх уникнути, обов’язково включіть в свій раціон печінку тріски: вона є безперечним лідером за вмістом цього життєво важливого компонента.
Крім того, печінка тріски містить рекордну кількість вітаміну D, який забезпечує транспортування кальцію до кісток, покращує м’язовий тонус і імунітет, перешкоджає росту ракових клітин. І якщо влітку нам достатньо сонячних променів для вироблення “сонячного вітаміну”, то взимку його брак потрібно заповнювати, вживаючи правильні продукти.
Важливо: оскільки вітаміни А і D є жиророзчинними, для їх засвоєння в вашому раціоні має бути присутньою достатня кількість жирів.
Яловича печінка
Яловича печінка – ще один суперфуд, багатий корисними речовинами. Перш за все, це прекрасне джерело вітаміну А: за змістом ретинолу яловича печінка поступається лише печінці тріски.
Крім того, порція яловичої печінки здатна покрити добову потребу організму у вітаміні В2. Рибофлавін, що забезпечує засвоєння інших вітамінів групи В і поліпшує обмінні процеси, робить печінку незамінним продуктом для тих, хто мріє схуднути.
На цьому переваги товару не закінчуються: яловича печінка багата кальцієм, залізом і фосфором, а також вітаміном В3, або РР (ніацин), важливим для стабільної роботи нервової системи, нормалізації рівня холестерину в крові і очищення крові і кишечника від шкідливих речовин.
Шипшина
Як відомо, головним союзником у боротьбі з вірусами та інфекціями є вітамін С. Крім того, він вважається сильним антиоксидантом і допомагає організму протистояти стресам. Однак головне джерело вітаміну С – зовсім не цитрусові, а шипшина. У її ягодах міститься в десять з гаком разів більше аскорбінової кислоти, ніж в апельсинах і лимонах. При цьому сушені ягоди корисніші за свіжі, так як в них концентрація речовини вища. Чашка відвару з шипшини вранці – і міцний імунітет і гарний настрій вам забезпечені.
Фісташки
Фісташки – незамінний продукт, якщо у вашому раціоні багато білкової їжі, особливо м’яса і яєць. Справа в тому, що в м’якоті цих горіхів міститься велика кількість фітостеролів, що знижують рівень холестерину в крові. Всього 100 г фісташок в день захистять ваше серце і стануть профілактикою хвороби Альцгеймера. Крім того, фісташки – рекордсмени за кількістю вітаміну В6, необхідного для правильного засвоєння білків і жирів і, який перешкоджає старінню.
Соняшникова олія
Хочете зберегти молодість і красу, заправляйте салати соняшниковою олією. Адже цей продукт – цінне джерело вітаміну Е. Токоферол є потужним антиоксидантом, що захищає клітини від впливу негативних зовнішніх чинників, живить їх і перешкоджає процесам старіння, а також покращує метаболізм і зміцнює стінки судин. Недарма його називають вітаміном краси і здоров’я.
Лісова суниця
Ароматна лісова ягода – одне з кращих джерел елагової кислоти, яка має високу антиоксидантну активність і успішно бореться з раковими клітинами. Передові дослідження вчених показали, що регулярне вживання дикої суниці уповільнює ріст аномальних клітин прямої кишки і запобігає розвитку вірусу папіломи людини (ВПЛ).
При цьому джерелом фенольного з’єднання можуть бути не тільки ягоди: чай з листя лісової суниці теж містить велику кількість цінної речовини.