Меню на Новий рік: Супрун сказала, що можна і не можна їсти

Щоб зустріти Новий рік із новими силами і хорошим самопочуттям, варто зробити святкове застілля простим і корисним. Виключення майонезу і деяких калорійних інгредієнтів у салатах може допомогти у цьому.

Про це написала на своїй сторінці в Facebook в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун, додавши, що якщо поставити на стіл весь новорічний асортимент страв (олів’є, шубу, картопляне пюре, печиво качку, крабовий салат, торт, холодець, голубці, відбивні, кутю, пампушки і так далі), то це може бути небезпечно.

Головною проблемою, за словами в.о. міністра, є калорійний і малопоживний майонез, який ускладнює травлення.

“У фабричному майонезі часто багато доданої солі, цукру і жиру. Тому його, як і інші готові соуси, слід максимально обмежити в споживанні, а краще — зовсім відмовитися. Зате готувати їх вдома самостійно. Але домашній майонез в класичному розумінні — теж не вихід. Сирі яйця, які входять до його складу, небезпечні для здоров’я. Нерідко сальмонели забруднюючих курячі яйця, тому без термічної обробки вживати їх не варто”, — написала чиновник.

За словами Супрун, майонез можна замінити сметаною або турецьким йогуртом з гірчицею в зернах. Також його можна приготувати з горіхів кеш’ю, авокадо або на аквафабі (вода, в якій варився турецький горох для хумуса).

Вона застерегла господинь проти тривалого стояння на кухні для приготування новорічних страв.

“Тривале стояння на ногах, без руху і роботи м’язів, викликає біль в суглобах і набряк вен. Висока температура і недолік кисню в кухні є причиною головного болю і навіть підвищення тиску. Шум, опіки, багатозадачність, важкі сумки і витрати грошей — ніщо з цього здоров’я вам не додасть”, — йдеться у повідомленні.

Також чиновник рекомендує готувати страви простіше і здоровіше. У салаті олів’є, за її словами, і так знаходиться багато компонентів, і він вже може бути повноцінною їжею, так як тут є жири і повільні вуглеводи. Тому можна більше не готувати калорійних страв.

Також для більш здорового новорічного столу, як пише в.о. міністра, можна змінити співвідношення компонентів у салаті, додавши туди більше корисних.

“Або шуба. Ще один “салат”, в якому багато майонезу і людської праці. Зробіть простіше —окремо оселедець або скумбрія. Окремо — вінегрет, і додайте до цього печені овочі: картопля, селера, пастернак, морква, гарбуз і масло”, — зазначила Супрун.

За її словами, м’ясо краще запікати, а не смажити. А соус до нього можна зробити з перемеленої журавлини, або гірчиці в зернах і йогурту. Холодець також вважається корисним, але краще до нього додати овочевий салат і цвіклі.

“А от ковбаси, шинка не домашні — все процесоване м’ясо — їсти не варто”, — додала в.о. міністра.

Також Супрун порекомендувала приготувати до свята суп, курячий або рибний бульйон або борщ, який буде сприяти травленню.

Джерело

Поділись


Новини партнерів