6 найкорисніших для здоров’я поєднань продуктів

Ви можете примножити користь своїх страв, якщо будете готувати їх з продуктів, які ідеально поєднуються. У сьогоднішній статті ми розповімо вам про вісім найкрутіших “дуетів”, які посилюють і зберігають корисні властивості один одного.

Невичерпна енергія: вітамін С + залізо

Як працює

Залізо – життєво важливий мікроелемент, що допомагає клітинам крові доставляти в м’язи, серце і кожну клітину організму кисень. Симптоми дефіциту заліза – хронічна втома, блідість шкіри і швидка стомлюваність.

Найкраще залізо взаємодіє з вітаміном С. Останній збільшує засвоєння мікронутрієнтів і підсилює його всмоктування в шлунково-кишковому тракті. Крім цього, вітамін С сам по собі необхідний для міцного імунітету та підвищення працездатності організму.

Де знайти

Залізом багаті продукти тваринного походження (червоне м’ясо, яйця, печінка і птиця). Існують і рослинні джерела заліза – шпинат, бобові, вівсянка, кіноа.

Остання група засвоюється гірше другої, тому доповнювати її вітаміном С, що міститься в ягодах, зелені і цитрусових, просто необхідно.

Сильний імунітет: цинк + вітамін В2

Як працює:

Цинк відіграє важливу роль в регенерації клітин – саме тому при дефіциті цинку процес загоєння ран відбувається дуже повільно. Крім того, цинк важливий для нормального функціонування імунної системи і пригнічення росту шкідливих мікроорганізмів (бактерій і вірусів).

Вітамін В2 збільшує біодоступність цинку – це значить, що мікроелемент потрапляє в систему кровообігу в незмінному вигляді. Інша назва вітаміну В2 – рибофлавін або ж “вітамін краси”. Він відповідальний за велику кількість найважливіших окислювально-відновних систем в організмі.

Де знайти:

Найбільше цинку міститься в зелених овочах (броколі, цвітній капусті, квасолі), горіхах і бобових. Є він і в продуктах тваринного походження – наприклад, морепродуктах і рибі.

Продукти, багаті цинком, принесуть безперечну користь вашому здоров’ю, якщо ви будете їсти їх “в компанії” з продуктами, що містять вітамін В2. Серед них – печінка, яйця, сир і молоко, а також гриби, мигдаль і гречана крупа.

Міцні кістки: вітамін D + кальцій

Як працює:

Напевно ви знали про те, що кальцій сам по собі не засвоюється. Цей найважливіший мікроелемент потрібний організму в будь-якому віці, але від того, що ви будете приймати його без вітаміну D, ефекту не буде ніякого.

Тривалий дефіцит кальцію і вітаміну D в раціоні з часом призводить до збільшення ризику остеопорозу в зрілому віці, а в дитинстві викликає рахіт – розлад кісток.

Де знайти:

Кращі джерела кальцію – всі молочні продукти, сир, капуста броколі, лосось і сардини.

Вітамін D також міститься в лососі і сардинах, тому ідеальним варіантом корисного обіду або вечері може стати, наприклад, салат з тунцем і кале або запечений лосось з броколі.

Здорове серце: вітамін К + жири

Як працює:

Корисні жири (моно-і поліненасичені) неймовірно важливі для здоров’я, і ​​в першу чергу для жінок, які прагнуть контролювати свою вагу і завжди залишатися в приголомшливій формі.

Вітамін К відіграє чи не ключову роль в запобіганні утворення тромбів, синтезу деяких білків, нормалізації згортання крові і обміну речовин сполучної тканини.

Вітамін К і жири погано засвоюються один без одного, тому в раціоні вони завжди повинні “бути сусідами”.

Де знайти:

Джерела вітаміну К – шпинат, кале, броколі, спаржа і різні види капусти: брюссельська, броколі і білокачанна. Корисні жири можна знайти в багатьох продуктах – наприклад, авокадо, олії, горіхах і насінні.

Молода шкіра: вітамін А + жири

Як працює:

Для боротьби з віковими змінами необхідним є вітамін А, похідні якого – ретиноїди – містяться в багатьох антивікових кремах. Крім цього, вітамін А важливий для імунної та репродуктивної систем.

Без корисних жирів, про які ми говорили вище, вітамін А практично не засвоюється. Тому ці два елементи необхідно включати в раціон “в дуеті”.

Де знайти:

Про продуктах, які є правильними джерелами жирів, ми вже сказали вище: це сир, жирна риба, рослинна олія, горіхи, насіння і авокадо.

Вітаміном А багаті всі фрукти і овочі оранжевого кольору, а також шпинат і капуста кале. Відмінною вечерею може стати салат з моркви і гарбуза з оливковою олією, будь-який овочевий салат з авокадо або риба, запечена зі шпинатом, солодкою картоплею або морквою.

Стовідсотковий зір: вітамін Е + вітамін С

Як працює:

Вітамін Е – токоферол – найважливіший антиоксидант, який стимулює оновлення клітин, що підтримує нервову систему і відповідає за репродуктивну систему. Цей вітамін корисний для всього організму, а при його дефіциті ми страждаємо від швидкого стомлення, слабкості, апатії, а шкіра втрачає еластичність і покривається пігментними плямами.

Без вітаміну Е погано і нашому зору: саме він допомагає запобігти катаракті, а також макулодистрофії (поширену причину втрати зору).

Вітамін С відновлює окислений вітамін Е і підсилює його дію. Вживаючи ці два нутрієнти разом, ви збільшите їх користь для організму.

Де знайти:

Вітамін С міститься не тільки в апельсинах: ним також багаті манго, ківі, ананас, брюссельська і цвітна капуста, полуниця і смородина.

Кращим джерелом вітаміну Е є насіння соняшнику і горіхи, слідом йдуть шпинат і авокадо. Фруктові салати з насінням – кращі варіанти страв з цією комбінацією.

Джерело

Поділись


Новини партнерів