
Після шістдесяти років в людському організмі зменшується швидкість травлення, змінюється концентрація ферментів в шлунковому соку, а сам обсяг шлункового соку знижується.
Також через зниження еластичності шлунок втрачає здатність вміщати колишні обсяги їжі.
В результаті зниженої кислотності шлункового соку і тривалої затримки їжі в шлунку може виникати посилене газоутворення, відрижка, відчуття переповнення і важкості в надчеревній ділянці.
Великий відсоток людей похилого віку в зв’язку з віковими змінами страждає зниженою кислотністю шлункового соку, гастритами, розладами травного тракту, ерозіями, виразковою хворобою шлунка і т. д. Розвитку багатьох хвороб в цьому віці сприяє зменшення кількості рослинної їжі в раціоні і переважання м’яса і борошняних страв, а також продуктів, що викликають метеоризм (рясне газоутворення).
Які продукти не варто вживати?
За словами лікаря-дієтолога Наталії Круглової, літнім людям слід уникати продуктів, які стимулюють вироблення і активність травних ферментів.
«У цьому віці в їжу не слід додавати гострі спеції, часник, звичайні добавки і соуси, які мають гострий смак. Всього цього варто уникати. Плюс з віком відбувається атрофія слизових оболонок травної системи, що вважається нормою. Пенсіонерам не варто вживати продукти, які мають щільну консистенцію, оскільки вони не завжди підійдуть.
Це, наприклад, можуть бути смажені страви, особливо з щільною структурою. Також не для всіх підійдуть горіхи. Може бути, якась горіхова паста підійде, але не цілісні горіхи», – каже Круглова.