Медики з’ясували оптимальну денну норму споживання яєць

Так як яйця підвищують рівень холестерину і можуть таким чином сприяти розвитку серцевих захворювань, довгий час вони вважалися шкідливим продуктом. Однак різні дослідження спростовують цей взаємозв’язок.

Так, американські вчені з інституту EpidStat, штат Мічиган, і дослідницької компанії DLW Consulting Services, штат Юта, прийшли до висновку: яйця не підвищують ризик виникнення ішемічної хвороби серця та інсульту. Навпаки: дослідники навіть виявили ознаки того, що одне яйце в день може скоротити ризик інсульту. Американські вчені проаналізували сім досліджень.

Група фахівців з 12 інститутів проаналізувала 25 досліджень і розробила нові рекомендації щодо здорового харчування. У дослідженні, опублікованому в 2017 році, говориться, що яйця підвищують рівень холестерину і тому повинні надаватися на тарілці вкрай рідко.

Не дивно, що такі суперечливі рекомендації можуть ввести споживачів в оманливий стан. Focus звернувся за консультацією до двох кардіологів.

На думку Гельмута Гольке, члена правління Німецького фонду серця, вирішальне значення мають продукти, разом з якими вживаються яйця. “Американці часто їдять яйця з беконом, додатково отримуючи тим самим шкідливі насичені жирні кислоти. Ті, хто приділяють увагу середземноморському харчуванню з великою кількістю фруктів, овочів і ненасичених жирних кислот (містяться, наприклад, в оливковій олії), можуть менше турбуватися про рівень холестерину “, – йдеться в статті.

До того ж, як зазначає Гольке, харчування впливає на рівень холестерину лише частково. Решта – питання генетики. Наприклад, гени визначають кількість ЛПНЩ-рецепторів у печінці, що регулюють вміст холестерину в крові.

Щоб уникнути серцевого захворювання, ми повинні в першу чергу відмовитися від нікотину і достатньо рухатися. Здорове харчування по середземноморському зразку займає лише третє місце, – наводить журналістка думку Ульріха Лауфса, кардіолога з Університетської клініки Саарланда, який відзначає, що в питанні вживання яєць загального керівництва для всіх бути не може.

Як повідомляє Гольке, до сих пір вчені не виявили збільшення кількості серцевих захворювань у здорових європейців, що вживають до чотирьох яєць на тиждень. Він рекомендує орієнтуватися на цю кількість. Проте, менше яєць варто їсти діабетикам і людям, які вже страждають від ішемічної хвороби серця, – пише Йонас на закінчення.

Джерело

Поділись


Новини партнерів