
Картопля багата на аскорбінову кислоту (вітамін С). На один кілограм сирої картоплі припадає 80-100 міліграмів аскорбінової кислоти.
Також в даному овочі є вітаміни В6, В2 і В3, а також Е. Різні макро і мікроелементи теж присутні в картоплі: калій, кальцій, йод, фосфор, сірка, залізо, магній, кобальт, бор, цинк, хлор і ванадій. Крім того, в овочі є незамінні амінокислоти: лейцин, лізин, фенілаланін, тирозин і валін.
Також в картоплі є величезна кількість крохмалю, який при перетравленні перетворюється в глюкозу. В процесі окислення виділяється енергія, що і надає людині сили.
У сирих бульбах картоплі міститься 16,3 грамів вуглеводів, 2 грами білків і 0,4 грама жирів. Але калорійність страви змінюється в залежності від способу приготування. Так, на 100 грамів вареної картоплі (і в мундирі) припадає лише 82 кілокалорії, пюре на молоці – 132 кілокалорії, смажена картопля – 192 кілокалорії, картопля фрі – 445 кілокалорії. А в чіпсах найвища калорійність – 520.
Перш за все, картопля – це відмінне джерело калію. Всього пів кілограма цього овоча дозволяє покрити добову норму споживання цього мікроелемента для людського організму. За рахунок цього мінералу з людського організму виводяться зайві солі і рідини. Завдяки солям калію обмін речовин людини підтримується в нормальному стані.
Медики також стверджують, що сирий картопляний сік здатний допомогти пацієнтам, які страждають від гастриту, виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.
Крім цього, картопля має сечогінні властивості, тому дієту з її високим вмістом призначають при нирковій недостатності. Відзначимо, що краще варити картоплю в мундирі, оскільки саме при такому способі приготування бульби зберігають всі корисні мікроелементи.
Існує стереотип, що картопля завдає шкоди фігурі, але це не більше ніж міф. Цей овоч є складовою частиною різних дієт. Тільки для того, щоб зберегти форму, варто вживати картоплю в запеченому або відвареному вигляді. Чіпси, картопля фрі і смажена картопля дійсно здатні привести до ожиріння через свою високу калорійність.
Також калій в картоплі дозволяє не допустити пересушування організму, утримуючи вологу в м’язах і створюючи оптимальне середовище для скорочень. Картопля допомагає і скороченню серцевого м’яза. Тому вона корисна для серцево-судинної системи. Єдине, рівень калію в організмі необхідно постійно підтримувати.
Картопля допомагає у травленні. Навіть при гастриті, виразці або порушеннях в роботі шлунка не варто позбавляти себе задоволення поїсти варену картоплю. Крім того, коренеплід стане відмінним профілактичним засобом проти запорів. Вся справа в клітковині, яка є в складі овоча.
До речі, картоплю корисно вживати всім чоловікам, так як вона захищає людину від подагри і сечокам’яної хвороби. Завдяки своїм чудовим властивостям картопля виводить надлишки сечової кислоти з організму, яка при скупченні створює ризик цих захворювань.
Нервова система буде працювати краще, якщо людина включить в раціон картоплю. Все це легко пояснюється тим, що склад цього овоча збагачений мінералами і вітамінами. Наприклад, магній сприяє стабільності нервових реакцій на зовнішні подразники, а вітамін В6 покращує передачу нервових імпульсів.
Картопля застосовується і в косметології – маски з неї здатні розгладжувати дрібні зморшки, а натерті бульби допомагають при екземі і дерматитах. Картопля може знімати запалення з гнійників, фурункулів, сприяє відновленню тканин. Ще сира картопля відмінно позбавляє від набряків.
Однак іноді картопля може становити небезпеку, адже в її складі є речовина соланін, якою можна отруїтися. В основному він міститься в стеблах, листі, квітках, паростках і ягодах картоплі. В першу чергу варто уникати зелених частин бульб, які з’являються при високому рівні освітлення – в них є підвищений рівень соланіну. В їжу зелені частини вживати не слід. Стару картоплю рекомендується добре очищати від шкірки, щоб позбутися від шкідливих речовин.
При отруєнні соланіном спостерігаються такі побічні ефекти: нудота, блювота, біль у шлунку. Найбільшу небезпеку картопля становить для вагітних жінок. Як правило, майбутня мама сильно не постраждає, а ось її малюк може піддатися серйозним змінам. Зокрема, відомі випадки найсильніших каліцтв дітей через соланін.
При очищенні картоплі соланін все одно залишається в продукті, але його частка складає всього лише 10 відсотків від всієї шкідливої речовини. При помірному вживанні картоплі отруїтися неможливо. А ось величезна кількість соланіну може привести навіть до летального результату. Так, в «Британському медичному журналі» від 1952 року описано кілька випадків загибелі людей, які їли стару картоплю. Тому людей попереджають, що старий, пророслий коренеплід краще викинути. Те ж саме стосується і зелених плодів. Або їх потрібно як слід очищати від шкірки.
Щоб картопля зберігала дієтичний ефект, вживати потрібно не більше 200 грамів на день, інакше ви ризикуєте швидко набрати зайві кілограми. А смаженої картоплі і зовсім варто уникати – вона, навпаки, може стати причиною захворювань нирок, печінки, шлунку і жовчного міхура, а також негативно позначиться на вашій вазі.