
Багато людей не раз чули про те, що алкоголь сприяє збільшенню ваги. І це правда. Однак потрібно обов’язково враховувати вид напою і знати, як правильно його вживати, щоб не набрати зайвих кілограмів.
Алкоголь досить калорійний продукт. У келиху сухого вина міститься близько 160 ккал, в чарці горілки – 115 ккал, в порції коньяку або віскі – 120-130 ккал, калорійність пива становить близько 45 ккал на 100 мл. Але найбільш калорійними є коктейлі, тому що в них додають солодкі сиропи, лікери та газовану воду.
Також слід враховувати той факт, що алкоголь збільшує відчуття голоду. Організм намагається швидше впоратися з випивкою – переробити “отруту”, яку ви вживали, і в цей час спалювання жирів пригнічується на 73%. Тому жири і вуглеводи з найбільшою ймовірністю перетворяться в зайві сантиметри на животі або талії.
Не пийте багато. Люди, що вживають алкоголь в помірній кількості, важать менше, ніж ті, хто повністю відмовився від спиртного. І менше ризикують заробити ожиріння. Помірне споживання алкоголю покращує чутливість до інсуліну і знижує ризик виникнення метаболічного синдрому – порушення, при якому розвивається резистентність до інсуліну і людина сильно товстішає.
Вибирайте правильний алкоголь. Не пийте алкоголь, багатий вуглеводами: пиво, алкогольні коктейлі і солодкі вина. Замість цього віддайте перевагу спиртному з низькою кількістю вуглеводів або взагалі без них: сухе вино, коньяк, джин, ром, скотч, текіла, горілка і віскі.
Їжте їжу, багату білком. Дієтичний білок забезпечує почуття насичення краще, ніж жири і вуглеводи. Тому, перекусивши їжею з високим вмістом білка, ви з меншою ймовірністю накинетесь на жирні та солодкі закуски під час алкогольної вечірки.
Їжте більше овочів. Коли ви п’єте алкоголь, важливо підтримувати низький рівень вуглеводів і жирів. Для цього відмінно підходять овочі: в них мало калорій і багато харчових волокон. Овочі, особливо зелені, допоможуть вам підтримувати ситість протягом дня і регулювати скачки цукру в крові.
Не наїдайтеся після вечірки. Після вечірки завжди хочеться з’їсти що-небудь калорійне. Щоб не об’їдатися морозивом або бутербродами з ковбасою, заздалегідь приготуйте корисний і низькокалорійний перекус.