
Природа продовжує балувати нас своїми плодами – відкривається сезон дозрівання слив.
Про їх очисні властивості знають не з чуток, але це далеко не єдина користь, яку може принести вашому організму цей фрукт.
Сливи – джерело вітамінів А, С, В, РР, калію, магнію і заліза. Вони мають також жовчогінний і сечогінний ефект.
За рахунок антоціанів слива має свій темно-синій колір, а це ще й корисні речовини-антиоксиданти, які захищають організм від онкологічних захворювань і старіння. Шкірочка сливи містить багато рослинної клітковини, а м’якоть – пектину, що і дає кишечнику можливість очищатися і оздоровлюватися природним шляхом. Також слива має протизапальний ефект.
Калорійність сливи на 100 грам – 40 калорій, що дозволяє вживати її при різних дієтах. У сливі міститься багато фруктових кислот і простих цукрів, тому засвоюється вона добре. Але слід знати міру – при надлишку цукрів і клітковини може початися процес бродіння, звідси – розлад шлунку, метеоризм і болі. Норма сливи в день – 4-5 штук.
Слива також має здатність подразнювати стінки шлунку, тому якщо у вас є хронічні захворювання шлунково-кишкового тракту, тоді вам варто утриматися від поїдання слив.
Які ще корисні властивості є у сливи:
1. Захист печінки
Плоди сливи і сливовий сік захищають печінку від негативного впливу токсинів, допомагають їй відновлюватися після тривалого вживання токсичних ліків, тим самим запобігаючи захворюванням цього органу. У зимовий період цю функцію виконує чорнослив або настої, виготовлені на його основі.
2. Зміцнення кісток
Слива здатна зміцнювати кістки і запобігати їх руйнуванню. Це одні з небагатьох фруктів, вплив яких на кістки доведений вченими. Вживання слив знижує ймовірність втрати кісткової тканини в постменопаузі, так як ці фрукти містять фенольні і флавоноїдні з’єднання, здатні на це. Слива – джерело бору, який зміцнює кістки і протистоїть остеопорозу.
3. Запобігання атеросклерозу
В артеріях з віком можуть утворюватися бляшки, що провокує розвиток такого захворювання, як атеросклероз і звуження судин. Організму не вистачає кисню, а через це страждають всі тканини. Фінал – інсульт або інфаркт, серцева недостатність. Зменшити ризики розвитку цієї хвороби допомагають плоди сливи і чорнослив. Їх вживання нормалізує кров’яний тиск і знижує шкідливий холестерин в крові.
4. Профілактика ожиріння
Чорнослив і слива – дуже ситні продукти, вони запобігають нападам імпульсивного голоду і допомагають контролювати апетит, а значить це позначиться і на зниженні ваги. Важливо пам’ятати, що в сушених плодах більша концентрація цукрів і калорійність їх вища. Через високий вміст клітковини в сливі, вона стабілізує рівень цукру в крові і допомагає не всмоктувати зайвий цукор в кров. Тому сливи вважаються відмінною профілактикою цукрового діабету.
5. Профілактика залізодефіцитної анемії
Анемія – стан організму, який спровокований нестачею заліза, знижує гемоглобін, пропадає апетит, з’являється втома, задишка, дратівливість – це все позначається на загальному самопочутті та працездатності. Сливи містять досить багато заліза, щоб заповнити його нестачу в організмі людини.