Супрун розповіла про “безпечну дозу” алкоголю і його вплив на організм

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун заявила, що безпечної дози алкоголю не існує, а вживання призводить до втрати здоров’я.
В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла про “безпечну дозу” алкоголю і те, як він впливає на організм. Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook.

“Нещодавно один з найавторитетніших медичних журналів The Lancet опублікував результати дослідження впливу алкоголю на здоров’я людини від вчених міжнародної колаборації Global Burden of Diseases. Висновок – безпечної дози алкоголю не існує. Незалежно від кількості, вживання алкоголю призводить до втрати здоров’я і життя”, – зазначила Супрун.

Вчені провели масштабне дослідження: проаналізували дані з 1990 до 2016 року, з 195 країн і територій, для людей у ​​віці від 15 до 95 років. В цілому дослідження охопило 28 мільйонів людей.

Як повідомляється, алкоголь – це головна причина смертності та інвалідності для людей у віці 15-49 років і сьома причина для будь-якого віку в світі.

Всього в світі в 2016 році 2,8 мільйона смертей пов’язано з вживанням алкоголю, це близько 10% для людей у віці 15-49 років. До основних причин смертності, спровокованої алкоголем, належать: серцево-судинні захворювання, різні види раку (молочної залози, печінки, кишечника), цироз печінки, інфекційні хвороби, аварії, травми.

Найбільші значення середнього споживання алкоголю серед жінок відзначені в Україні – 4,2 дози в день (1 доза – це 10 грам етилового спирту), серед чоловіків в Румунії – 8,2 дози , у українських чоловіків п’яте місце і 7,0 дози в день відповідно.

Супрун зазначає, що в 2016 році в Україні загинуло 25 тисяч жінок і 53 тисячі чоловіків від причин, пов’язаних з вживанням алкоголем. Це становить 8,5% всіх смертей для жінок і 18% чоловіків. В цілому ж за вживання алкоголю було втрачено 2,65 млн років життя через передчасну смерть і втрати працездатності. Це цифри крім людського горя несуть страшні економічні втрати, як для сімей, так і для країни.

Результати дослідження суперечать багатьом рекомендаціям щодо переваг для здоров’я споживання алкоголю в помірних дозах. Те, що мінімальне вживання алкоголю трохи знижує захворюваність на ішемічну хворобу серця, не перекриває його шкоду від інших хвороб в довгостроковій перспективі. Тобто всі можливі позитивні ефекти, які містить в собі алкоголь, в кінці кінців перекриваються його згубними властивостями.

Дослідники неодноразово підкреслюють, що політика урядів, спрямована на зниження рівня споживання алкоголю серед населення, буде ефективною для запобігання втрати здоров’я населення.

У Національному плані заходів щодо неінфекційних захворювань уряд заклав зокрема заходи щодо обмеження вживання алкоголю в Україні. Серед них – зменшення цінової доступності алкогольних напоїв, повна заборона реклами і інших видів стимулювання продажів і проведення інформаційних кампаній на центральному рівні і в регіонах.

Джерело

Поділись


Новини партнерів