
Питання про зниження артеріального тиску актуальне для половини дорослого населення країни. Експерти розповіли, як проста зміна в харчуванні дозволяє захиститися від гіпертонії.
Підвищений артеріальний тиск є найпоширенішою проблемою зі здоров’ям у мешканців більшості розвинених країн світу. За статистикою, підвищеним тиск спостерігається у кожного другого жителя нашої країни середнього і старшого віку, а кожен третій страждає від справжньої гіпертонії. Гіпертонія набагато збільшує ризик інсульту, а також підвищує небезпеку інфаркту. Існують таблетки, які необхідно приймати довічно для того, щоб утримувати тиск під контролем. Але є і певні зміни в способі життя, які довели свій вплив на симптоми гіпертонії.
Особливо важливо внести певні прості зміни в дієту. Численні дослідження показують, що вживання оливкової олії по-справжньому рятує життя гіпертоніків. Не так давно дослідники з США підтвердили, що оливкова олія знижує систолічний та діастолічний тиск. Мова йде не тільки про додавання цього інгредієнта в салати та інші страви, а й про те, щоб почати готувати на оливковій олії, а не на вершковому маслі або соняшниковій олії.
Крім того, дієтологи наполегливо рекомендують зменшити вміст солі в раціоні для того, щоб в організмі не накопичувався натрій, який збільшує тиск. Через солі наше тіло утримує воду, що надає додаткове навантаження на органи. Гіпертонікам необхідна дієта з обмеженою кількістю жиру, в яку входить безліч свіжих овочів і фруктів. Крім того, дуже важливо обмежити вживання кофеїну та алкоголю.