Що буде з вашим тілом, якщо ви не будете вживати сіль

Сіль це важлива складова щоденного раціону людини. Їжа без солі здається нам прісною і позбавленою смаку. Але сіль – це лише підсилювач смаку продуктів, чи її функція полягає не тільки в цьому?

Ми всі чули, що відбувається, коли ви ми вживаємо занадто багато натрію – тіло починає затримувати зайву рідину в організмі. Це відбувається тому, що наші нирки – це своєрідна фільтрувальна система нашого організму. Підвищене вживання солі призводить до того, що в організмі затримується надмірна кількість калію і натрію.

В результаті організм дуже сильно страждає, і може статися повне його зневоднення. Це, в свою чергу, може привести до виразки шлунка і ряду інших серйозних проблем зі здоров’ям.

Наприклад, надлишок солі призводить до хвороб артерій, підвищення кров’яного тиску і збільшення кількості рідини у людей із захворюваннями серця, печінки або нирок.

У 1996 році Міжнародний журнал епідеміології опублікував дослідження, в якому говорилося про те, що до раку шлунка може призвести їжа з дуже високим вмістом солі.

До речі, велика кількість солі в щоденному раціоні харчування також може привести да набряків обличчя і утворення мішків під очима.

Хочете уникнути набряку на обличчі? Їжте менше солоної їжі. Крім того, сіль категорично протипоказана при ряді захворювань.

Однак мало хто знає про те, що якщо НЕ вживати достатню кількість солі, це також погано для нашого організму.

Крім контролю кров’яного тиску, сіль також необхідна для правильної роботи м’язів і нервів. Недостатня кількість натрію може викликати гіпонатріємію, захворювання, для якого характерні такі симптоми:

  • нудота і блювання;
  • головний біль;
  • підвищена нервозність, запаморочення;
  • втрата енергії;
  • втома;
  • занепокоєння і дратівливість;
  • м’язова слабкість, спазми або судоми.

Дослідження, проведене в 2012 році одним з американських наукових центрів, також довело, що низьке споживання натрію може призвести до поганих показників при цукровому діабеті другого типу, оскільки воно викликає резистентність до інсуліну.

Отже, як же виникає дефіцит натрію в організмі? Кожен раз, коли ви потієте, організм втрачає частину натрію. Він виходить з організму разом з вашим потом.

Правильно збалансована дієта зазвичай забезпечує достатню кількість натрію. Однак, якщо ви активно потієте на сонці, організм може не встигати заповнювати втрату натрію.

Виникає резонне питання: скільки ж солі потрібно вашому організму для його нормальної роботи?

За даними Інституту медицини, людині потрібно близько 15 грамів солі в день, щоб замінити той натрій, який виводиться з організму разом з потом.

Щоб зрозуміти, про що саме йде мова, уявіть собі ситуацію наочно: в чашці молока міститься близько 140 міліграмів натрію, порція яловичини (приблизно 120 грамів) містить близько 60 міліграмів, а в стеблі селери міститься трохи менше 50 міліграмів натрію.

Всі ці продукти вважаються низькими за змістом натрію, тому рекомендуються людям, з підвищеним вмістом солі в організмі.

Якщо ви не страждаєте високим кров’яним тиском, ви можете вживати трохи більше встановленої норми солі. Тим часом, фахівці рекомендують тим, хто страждає від високого кров’яного тиску, а також тим, кому більше 50 років, скоротити споживання натрію до 1500 міліграмів на день.

Іншими словами, для більшості здорових людей існує певний нормований діапазон споживання солі, при дотриманні якого ви уникнете безлічі серйозних захворювань.

А ось повністю відмовлятися від вживання солі фахівці не радять. Це потрібно робити виключно при ряді серйозних показань, вказати на які може вказати тільки лікар.

Джерело

Поділись


Новини партнерів