Не варто готувати їжу в алюмінієвій фользі – і ось чому

Якщо ви запікаєте рибу, овочі або м’ясо в духовці, ви, швидше за все, робите це за допомогою алюмінієвої фольги. Але ви, можливо, не усвідомлюєте те, що частинки з фольги обов’язково потраплять в їжу – і це може бути небезпечно для здоров’я.

Наскільки небезпечний алюміній

Насправді, дослідження показують, що використання алюмінію для приготування їжі в цілому безпечно. Але з огляду на те, що сьогодні це найпопулярніший матеріал для виготовлення посуду (каструлі, сковорідки, прилади), з кількістю легко переборщити. Раніше роль найпопулярнішого матеріалу грала мідь, але з часом її замінив алюміній, оскільки останній легше не тільки виробляти, а й очищати.

Людські тіла можуть справлятися з невеликою кількістю алюмінію дуже ефективно. Це означає, що мінімальний вплив алюмінію на організм не буде проблемою. Про те ж говорить Всесвітня організація охорони здоров’я, запевняючи, що безпечна кількість легкого металу – близько 40 мг на кілограм маси тіла в день. Тобто, для людини, яка важить 60 кілограмів, допустиме споживання алюмінію становить 2400 мг.

Проблема в тому, що більшість з нас піддається куди більшому його впливу. Алюміній присутній в кукурудзі, жовтому сирі, солі, травах, спеціях і чаї. Він зустрічається, як уже говорилося, в посуді, а також в деяких фармакологічних засобах, таких як антациди (препарати для лікування шлунково-кишкового тракту), і антиперспіранти. Плюс, сульфат алюмінію активно використовується для коагулювання (освітлення і знебарвлення) води.

Сьогодні багато дослідників намагаються з’ясувати, чи може надмірна дія алюмінію становити загрозу для здоров’я людини. Це необхідно ще й тому, що дослідження показують: високі концентрації алюмінію дуже часто виявляються в мозковій тканині пацієнтів з хворобою Альцгеймера. Група вчених, яка працювала над цим питанням, прийшла до висновку, що хвороба Альцгеймера – це сучасна хвороба, яка може розвиватися через змінені умови життя, пов’язані з індустріалізацією суспільства. Ці умови, в числі іншого, можуть включати в себе високі рівні алюмінію в повсякденному житті.

Алюміній потенційно збільшує і інші ризики. Наприклад, вченим вдалося встановити, що високе споживання алюмінію шкідливо як мінімум для пацієнтів з захворюваннями кісток і нирковою недостатністю.

При чому тут лимонний сік і спеції

З огляду на все вищесказане, важливо мати на увазі концентрацію алюмінію в їжі, з якою ви маєте справу на щоденній основі. Говорячи про посуд, вилуговування алюмінію тут легко уникнути – достатньо закип’ятити в ньому воду кілька разів до тих пір, поки поверхня не стане матовою. Так, посуд виглядає краще, коли блищить, але пам’ятайте, що матова основа краща для вашого здоров’я.

Втім, приготування курки або риби у фользі – історія іншого порядку. Алюмінієва фольга одноразова, так що ви не зможете створити інертний шар перед використанням. При цьому дослідження показують, що міграція алюмінію в їжу під час процесу її приготування вище допустимої межі, встановленої ВООЗ.

Крім того, якщо мова йде про приготування їжі в кислотних розчинах, таких як лимонний і томатний сік, то рівень алюмінію в ній стає ще вище. І вилуговування додатково підвищується, якщо ви додаєте до страви, що готується в фользі, прянощі.

Іншими словами, краще не використовувати алюмінієву фольгу для приготування їжі, замінивши її, скажімо, кулінарним папером. А ось вже готову і охолоджену їжу обертати в фольгу цілком безпечно – але тільки не на тривалий період, так як алюміній через деякий час все одно почне вилуговувати.

Поділись


Новини партнерів