
Українцям загрожує атака небезпечної інфекції лістеріозу, вона здатна викликати безліч різних серйозних захворювань. Про це повідомляє ТСН.
Дуже важливо своєчасно діагностувати лістеріоз. Його перші симптоми легко переплутати з звичайним харчовим отруєнням. Якщо ж інфекцію вчасно не діагностувати, то постраждає центральна нервова система або навіть головний мозок.
Особливу небезпеку хвороба представляє для літніх людей зі слабким імунітетом, маленьких дітей і вагітних жінок, вона може привести до летального результату. Відзначається, що в Україні вже один чоловік захворів лістеріозом.
Експерти підозрюють, що бактерія потрапила з Європи, там з-за неї померли десять осіб. За наявними даними спалах хвороби виникла через замороженої кукурудзи, яку на ринки ЄС завозили з Угорщини. Зараз її активно вилучають з продажу в Україні.
Про появу цієї бактерії у нашій країні дізналися з повідомлення, яке журналістці прислали з магазину. Менеджери попросили жінку, що купила у них заморожену суміш овочів, повернути її. Сталося це так: українка здійснила покупку, потім просто розморозила на сковорідці. Їла як зазвичай, а після з’явилися симптоми, схожі на отруєння. Жінка терміново побігла в аптеку і купила ліки. Пила дуже багато води з електролітами, щоб позбутися неприємних відчуттів. Заморожена суміш овочів була угорського виробництва.
Відомо, що основний шлях зараження лістеріозом – через різні харчові продукти. Нові випадки захворювання можуть виникати з-за тривалого інкубаційного періоду лістеріозу – 70 діб.
Щоб не заразитися небезпечною інфекцією, фахівці настійно рекомендують ретельніше готувати продукти перед вживанням. Відзначається, що кращий спосіб позбавлення від шкідливих бактерій – термічна обробка, просто кажучи, свіжі овочі та фрукти слід ошпарити окропом.